Na vrchol Velké Javořiny povede opravená cyklotrasa, dostane i asfalt

Státní podnik Lesy ČR opraví rozbitou cyklotrasu směřující k vrcholu Velké Javořiny v Bílých Karpatech. Asi pět a půl kilometru dlouhý úsek mezi Kamennou boudou u Strání na Uherskohradišťsku a státní hranicí se Slovenskem získá asfaltový povrch, nové bude i odvodnění nebo opěrné zdi a vyjde na osmatřicet milionů korun.

 Velká Javořina dominuje jednomu z nejkrásnějších míst Česka, Bílým Karpatům. Pohodlnější přístup z české strany až na vrchol má garantovat vylepšená cyklotrasa. Ještě před rokem tudy vedla stezka ideální pro horské kolo. Teď ji vystřídá široká asfaltka.

„Jsou tam nezpevněné části, odvodnění je nefunkční, hrozí tam i sesuvy na této opravované části. Musíme kompletně provést rekonstrukci odvodnění jak podélného, tak příčného, zajistit proti případným sesuvům, navézt potřebné vrstvy a finální asfaltový povrch,“ vysvětlil Martin Hromádka z krajského ředitelství Lesů ČR ve Zlíně.

Asfaltka má cyklisty usměrnit, aby nehledali jiné cesty

Pohodlnější stezka lidi přiblíží k jednomu z největších tuzemských pralesů. Proměna cesty na asfaltovou je už v přípravě. „Pokud by tu měl být asfalt, tak už člověk nebude mít takovou radost z jízdy,“ pozastavil se nad záměrem cyklista Jan Karlík.

Na druhou stranu správci lesů za svým postupem stojí. „Naším cílem a cílem projektu je zlepšit povrch, zajistit větší bezpečnost cyklistů a usměrnit cyklisty na danou trasu, aby nehledali alternativy směrem na vrchol Velké Javořiny,“ řekl Martin Hromádka z Lesů ČR.

Práce na dva a půl kilometru dlouhém úseku, blíže vrcholu Velké Javořiny, už začaly a z větší části by měly být dokončeny ještě letos. Navazující téměř tři kilometry dlouhý úsek plánují Lesy ČR opravit v příštím roce.

Cyklotrasa umožní přístup na vrchol z obou stran

Oprava části cyklotrasy blíže státní hranici je součástí přeshraničního projektu, na kterém Lesy ČR spolupracují s Lesy SR. Na slovenské straně bude jeho součástí přestavba dosavadní přístupové lesní cesty na cyklotrasu nazvanou Krivobučková, a to v délce asi čtyř kilometrů. Díky tomu vznikne spojení a prodloužení cyklotras v České republice až po území Slovenska s okruhem pod Přírodní rezervací Velká Javořina.

Podél nových cyklotras budou lidem k dispozici odpočinková místa s lavičkami, stojany na kola a infotabule. Vznikne také propagační video s prezentací přírodního a kulturního dědictví v okolí budovaných cest. Všechny součásti projektu by měly být kompletně hotové v dubnu 2021.