Jedna těžce zraněná po výbuchu v panelovém domě v Liberci. Na vině je asi plyn

Liberečtí hasiči od půl páté ráno zasahovali u požáru panelového domu v městské čtvrti Kristiánov. Plameny se jim už podařilo uhasit. Na místě zřejmě vybuchl plyn. Hasiči museli z domu evakuovat 35 lidí, tři z nich za pomoci výškové techniky. Jeden člověk z vyhořelého bytu skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Dopoledne byl na místě statik, lidé už se ovšem mohli vrátit do svých bytů.

Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů, výbuch měli hlášený krátce po 4:15, požár po necelé půl hodině lokalizovali. Hořelo v jednom z bytů v horních patrech osmipatrového domu. „Jednu osobu jsme předali do péče záchranářů, zhruba 35 lidí bylo evakuováno, někteří pomocí výškové techniky,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Hložková. Na místo přistavili evakuační autobus.

Záchranná služba měla na místě čtyři týmy, nakonec ale nebyly potřeba. „My jsme na místě měli jen jednu pacientku, která byla převezena s těžkým poraněním a napojená na plicní ventilaci na traumacentrum liberecké nemocnice,“ řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Žena podle něj není vážně popálená, proto nemířila do popáleninového centra. Zranila ji exploze.

„Statik budovu prohlédl, zjistil, že zasažený byt, který byl původcem, se bude bude muset zabezpečit, protože tam byla narušena statika. Ostatní byty byly v pořádku a do těch už se obyvatelé vrátili,“ doplnila Hložková.

Podle náměstka libereckého primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) nikdo o zajištění náhradního ubytování nepožádal. „Budeme ho ale zřejmě muset zajistit pro paní ze zasaženého bytu, která je v nemocnici. Byt potřebuje rekonstrukci,“ dodal. Dům ale podle Langra městu nepatří.