Turisté si na jihu Moravy letos za pobyt připlatí. Rekreační poplatky zavedla další města

Turisté v Hustopečích nově zaplatí rekreační poplatek (zdroj: ČT24)

Některé obce na jižní Moravě zavádějí kvůli zvyšujícímu se počtu turistů rekreační poplatky, které dřív nevybíraly. Nově si připlatí například turisté v Hustopečích na Břeclavsku. Vybrané peníze jdou do obecních rozpočtů. Loni možnosti zavedení poplatků využilo přes tři sta obcí v republice.

Hustopeče byly posledním větším městem v regionu, které možnosti vybírat poplatky zatím nevyužívalo. Od července turisté zaplatí deset korun na osobu a noc. Tři noci v penzionu pro tříčlennou rodinu tak budou o devadesát korun dražší. „Já si myslím, že je to dobrá cena, nijak to neřešíme,“ řekl turista ze Slovenska Jozef Kúnik.

Penziony v Hustopečích budou poprvé za turisty odvádět radnici peníze v srpnu. „Odevzdáme výčetku osob, které zaplatily poplatek a peníze. Ta administrativa nebude zas tak náročná,“ řekla provozní Jitka Fialová.

O kolik se díky vybraným poplatkům rozpočet obce zvýší, zatím na radnici neví, už teď mají ale jasno, jak příjmy využijí. „Na údržbu veřejného prostranství, na vznik parkovacích míst, na pořádání kulturních akcí. Budeme určitě dávat zpátky peníze do cestovního ruchu,“ řekla starostka Hustopečí Hana Potměšilová (nez.)

Jedním z měst, které vybírá maximální rekreační a ubytovací poplatek, je na jihu Moravy Mikulov, turisté a ubytovatelé tam do rozpočtu ročně odvedou přes tři miliony korun.

Novela zákona poplatky sjednotí

Rekreační poplatky využívají jako příspěvek do rozpočtu také například menší jihočeské obce na turisticky oblíbené Šumavě, na Lipensku nebo na Třeboňsku. Současná výše poplatků nepokryje všechny náklady, které tam turismus přináší, přesto ale výrazné zvýšení obce většinou neplánují. Nechtějí totiž návštěvníky od ubytování odradit.

Pokud projde novela zákona o místních poplatcích, čeká od ledna rekreační a ubytovací poplatky sjednocení, nejvyšší cena zůstane jednadvacet korun, už další rok by ale mohly obce vybírat až padesát korun na osobu a den. Konkrétní výši si stanoví konkrétní radnice.