Pohanka je definitivně ze hry, svatoanenskou nemocnici se pokusí dostat z dluhů Vajdák

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jmenoval s účinností od 1. srpna ředitelem Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimila Vajdáka. K poslednímu červenci skončí z vlastního rozhodnutí ředitel Martin Pavlík, bude ale dál v nemocnici pracovat jako lékař. Vajdák byl dosud ekonomicko-provozním náměstkem a členem představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Ekonoma a manažera Vlastimila Vajdáka doporučila na pozici ředitele nemocnice výběrová komise složená z představitelů odborných společností, profesních komor, odborů, lékařské fakulty, zástupců města i kraje a ministerstva.

„Nebude mít lehký úkol, nicméně jeho dlouholeté zkušenosti s financováním a ekonomickými problémy nemocnic a úspěšným nastartováním ekonomiky Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kde doposud působil, jsou velmi dobrým předpokladem pro vedení lůžkového zdravotnického zařízení, jako je právě svatoanenská fakultní nemocnice v Brně,“ komentoval volbu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pod Pohankovým vedením měla nemocnice rekordní dluhy

Po rezignaci stávajícího ředitele nemocnice Martina Pavlíka nechal ministr zdravotnictví vypsat výběrové řízení. Výběrová komise původně navrhla do funkce jmenovat někdejšího poslance ČSSD Michala Pohanku, podle ministra by to ale bylo špatné rozhodnutí.

Někdejší poslanec za sociální demokracii se v minulosti dostal do povědomí tím, že spolu s Milošem Melčákem před dvanácti lety umožnil vznik středopravicové vlády Mirka Topolánka. Nemocnici u sv. Anny dobře zná, protože ji na přelomu tisíciletí (2002-2005) řídil. Podle Zdravotnického deníku nicméně pod jeho vedením překročily nemocniční dluhy sto milionů korun.

První výběrové řízení ministr zrušil a nechal vypsat nové

„Přihlédnu-li i k tomu, že pan Pohanka již jednou nemocnici vedl a bohužel ne s valným výsledkem, což se podepsalo na její ekonomické kondici, jeho jmenování by bylo pro nemocnici špatným rozhodnutím,“ komentoval to tehdy Adam Vojtěch. Výběrové řízení, ve kterém Pohanka uspěl, ministr zrušil a nechal namísto něj vypsat nové.

Vítěz výběrového řízení Vajdák by se podle něj měl zaměřit na vyvedení nemocnice ze ztrát, ale také na rozvoj medicíny a vědeckého výzkumu a na personální chod – motivovat a udržet zaměstnance a přilákat do nemocnice nové. „Prioritou je také budování dobrých vztahů s Masarykovou univerzitou a její lékařskou fakultou,“ dodal ministr.

Šestačtyřicetiletý Vlastimil Vajdák je bankéř, ekonom a manažer. Ve zlínské nemocnici T. Bati pracoval od roku 2017. Předtím pět let působil jako člen představenstva a ekonomický náměstek Uherskohradišťské nemocnice.

V minulosti působil jedenáct let v bankovnictví, byl regionálním ředitelem ČSOB. Vystudoval Fakultu managementu a ekonomiky ve Zlíně (při brněnském VUT).

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně patří k nejzadluženějším v zemi. Celkové závazky má kolem dvou miliard korun, po splatnosti je zhruba miliarda. Pavlík se rozhodl opustit vedení po pěti letech a vrátit se na místo lékaře ARO. Za jeho vedení se nemocnice loni poprvé po několika letech dostala do hospodaření v kladných číslech, když byla v plusu čtyři miliony korun.