Ministr Vojtěch nechce exposlance Pohanku za ředitele nemocnice. Vypisuje nové výběrové řízení

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nechal vypsat nové výběrové řízení na ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Výběrová komise sice navrhla do funkce jmenovat někdejšího poslance ČSSD Michala Pohanku, podle ministra by to ale bylo špatné rozhodnutí.

Nemocnice u svaté Anny patří k nejzadluženějším zdravotnickým zařízením v zemi a až dosud ji vede Martin Pavlík; pod jeho dozorem se ústav sice loni poprvé po mnoha letech dostal v hospodaření do kladných čísel (plus čtyři miliony), Pavlík se chce ale vrátit na místo lékaře a ředitelské křeslo opouští k poslednímu červnu.

Výběrová komise – podle úterních informací Zdravotnického deníku – jako jeho nástupce doporučila ministerstvu Michala Pohanku.

Někdejší poslanec za sociální demokracii se v minulosti dostal do povědomí tím, že spolu s Milošem Melčákem před dvanácti lety umožnil vznik středopravicové vlády Mirka Topolánka. Nemocnici u sv. Anny dobře zná, protože ji na přelomu tisíciletí (2002-2005) řídil. Podle Zdravotnického deníku nicméně pod jeho vedením překročily nemocniční dluhy sto milionů korun.

Nemocnici nevedl s valným výsledkem, komentuje Pohanku Vojtěch

Právě na to upozorňuje ministr Vojtěch, který označil rozhodnutí komise za nepřesvědčivé. „Přihlédnu-li i k tomu, že pan Pohanka již jednou nemocnici vedl a bohužel ne s valným výsledkem, což se podepsalo na její ekonomické kondici, jeho jmenování by bylo pro nemocnici špatným rozhodnutím,“ nechal se Vojtěch slyšet.

Výběrové řízení, ve kterém Pohanka uspěl, Vojtěch zrušil a nechal namísto něj vypsat nové. „Tím maximálně otevíráme prostor pro to, aby se do čela nemocnice našel ten nejlepší kandidát,“ doplnil ministr. Komise má ve výběrových řízeních jen doporučující význam.

„Výběrové řízení je plně v kompetenci ministerstva zdravotnictví a rozhodnutí pana ministra je třeba respektovat,“ reagoval na pražský verdikt dosavadní ředitel nemocnice Martin Pavlík. „Dohoda s ministerstvem je, že ve funkci končím k 30. červnu 2019. Na téma, kdo nemocnici povede po 30. červnu, jsme s ministerstvem zatím nejednali.“