Zemědělci se po loňském krizovém roce předzásobují senem

Události: Zemědělci se předzásobují senem (zdroj: ČT24)

Kvůli loňskému dlouhotrvajícímu suchu se stal v zimě balík sena nedostatkovým zbožím. Jeho cena se vyšplahala až na trojnásobek a zemědělci museli zaplatit dva až tři tisíce korun. I kvůli tomu se snaží chovatelé a zemědělci letos předzásobit včas. Některé sklady už jsou ze třetiny plné, přispívá k tomu i deštivé počasí, díky němuž roste tráva rychleji.

Chovatel Zdeněk Hrnčíř se loni děsil toho, že mu nezbude krmení pro stovku koní, které chová v Proseči pod Křemešníkem. Proto se letos rozhodl udělat si na zimu zásobu krmiva včas.

„Někde napršelo více, tak je tam hodně trávy. Myslím si, že by letos neměla být taková bída jako vloni a předloni,“ říká Hrnčíř. Největší spotřebu sena mají právě chovatelé koní. Co kůň, to ročně deset balíků. 

To v zemědělském družstvu v Kojčicích chovají hlavně krávy, mají asi 400 kusů dobytka. V loňském roce vyšli s krmením tak akorát, letošní první seč prý vypadá nadějně. Z letošní sklizně mají zatím zaplněnou čtvrtinu seníku. Teď musí provzdušňovat a hlídat teplotu, aby se seno nezapařilo a samo nevznítilo.