V části Moravskoslezského kraje se mění jízdní řády autobusů, na Opavsku může nastat chaos

V části Moravskoslezského kraje se od 9. června změní jízdní řády autobusů. Největší změny nastanou na Opavsku a v oblasti Vítkova, kde bude autobusovou dopravu nově provozovat společnost ČSAD Vsetín. Nahradí nynějšího dopravce TQM holding. Kraj připouští, že první týden může být situace chaotická.

„Nový dopravce na Opavsku bude mít nové řidiče, nové autobusy, bude mít i některé nové zastávky, protože ty původní se už nebudou používat, takže tam čekáme velké změny,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). Připustil, že první týden po změně dopravce, může docházet k problémům. 

Vedení kraje upozorňuje, že noví řidiči se budou muset naučit, kde mají zastavovat nebo kudy jet. „Prosím všechny cestující o trpělivost, protože zkušenosti z předchozích změn ukazují, že první týden to je chaotické, ale potom se to usadí a funguje to tak, jak to fungovat má,“ dodal náměstek.

Hlavně nepodcenit situaci a nastudovat odjezdy

Se změnami v jízdních řádech v Moravskoslezském kraji by se měli cestující seznámit už předem. Můžou se totiž měnit i odjezdy autobusů, na které byli lidé zvyklí i několik let. „Autobus teď přijede třeba o pár minut dříve, a oni zůstanou bezprizorně stát na zastávce a nestihnou přijet včas do práce nebo do školy,“ upozornil Unucka. Změny lidé najdou na stránkách Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje

Ekologie a moderní technologie jsou základ

Kraj vybírá nové dopravce už od roku 2014, kdy podepsal první smlouvu se společností ČSAD Vsetín pro Jablunkovsko a Třinecko. Smlouvy hejtmanství uzavírá s dopravci vždy na deset let.

Postupně kraj vybral v soutěži dopravce pro další oblasti, mezi novými požadavky byly ekologický provoz či využití moderních technologií. Autobusová doprava v Moravskoslezském kraji je rozdělená na šestnáct oblastí, nové smlouvy jsou podepsané už ve čtrnácti z nich.

Drobné změny i na Bílovecku a Hlučínsku

Dopravce se od 9. června mění i v oblasti Bílovce, kde bude autobusovou dopravu místo Arrivy Morava provozovat Transdev Morava. Unucka řekl, že už je vyřešena i situace na Hlučínsku. „Vyhrála společnost TQM holding. Předpokládám, že brzy podepíšeme smlouvu a nový dopravce tam vyjede příští rok v červnu,“ doplnil.

Stará smlouva s dopravcem v kraji platí už jen v oblasti Havířova. Autobusy tam provozuje konsorcium ČSAD Karviná, Havířov a Frýdek-Místek, které má smlouvu do příštího roku. Na Opavsku a Vítkovsku se čekalo na výsledek správního řízení, protože dosavadní dopravce novou smlouvu napadl. Správní řízení ale vítěznou ČSAD Vsetín potvrdilo.