Auta zůstala v kolonách, tramvajím se ulevilo. Policisté v Brně zakázali ráno řidičům vjet do Táborské ulice

Dopravní komplikace v Brně (zdroj: ČT24)

Policisté ráno v Brně uzavřeli na více než hodinu vjezd autům do Táborské ulice ve směru do centra. Opatření má v ranní dopravní špičce upřednostnit hromadnou dopravu, která minulý týden kolabovala. Řidiči aut naopak zůstali uvěznění v kolonách v sousedních ulicích.

Pondělní ranní špička v Brně opět zkomplikovala cestu řidičům aut. Po půl osmé doprava v Táborské ulici zhoustla natolik, že policisté zakázali automobilům vjezd. Na opatření se minulý pátek dohodl dopravní podnik s policií, magistrátem i městskou částí. Tramvaje totiž nabíraly v kolonách běžně půlhodinové zpoždění a výjimečně dokonce padesát minut, což komplikovalo provoz v celém městě. Ulicí projíždějí páteřní linky 8 a 12 a také linka 10.

Auta nemohla do Táborské vjet z ulice Gajdošovy a Otakara Ševčíka, musela pokračovat rovně v obou směrech. „Provoz v okolí, kde jsou kolony i bez tohoto opatření, ještě zhoustl a řidiči přirozeně hledali možnosti, jak Táborskou objet. Na Křenové plynulosti pomáhali ještě kolegové z městské policie,“ řekl mluvčí policistů David Chaloupka.

Zatímco řidiči aut se v Gajdošově ulici prakticky nepohybovali, cestujícím v městské hromadné dopravě se ulevilo. „Tramvaje díky tomu získaly víceméně volnou cestu a jejich zpoždění se pohybovalo do patnácti minut, což je výrazně méně než v minulých dnech,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

S rozpaky sledovali dopravní opatření majitelé obchodů v Táborské ulici. Zákaz se totiž týkal i zásobovacích aut. „Policie řekla, že zásobování pustí, ale neměla by. Je to problém, ucpané je celé Brno, jiná přístupová cesta neexistuje,“ řekl vedoucí jednoho z obchodů Aleš Cimprych.

Vjezd do Táborské ulice byl zavřený zhruba od 7:40 do 8:50. Policisté jsou připravení dělat stejné opatření i do budoucna. „Záleží na každodenní situaci. Třeba někteří řidiči budou místo už plánovaně objíždět, nebo přesednou do tramvají,“ poznamenal policejní mluvčí.

Důvodem kolon jsou opravy Zábrdovického mostu a zúžení ze čtyř pruhů na dva okolo Zvonařky. Řada řidičů tak raději jezdí přes Táborskou a Křenovou.

Přes léto se v Brně chystá také uzavření Husovických tunelů a části ulice Otakara Ševčíka, což znamená stažení dopravy do dvou pruhů místo čtyř. Řidiči se budou muset připravit na kolony na objízdných trasách. Další kolony už od jara vznikají v Komíně a Žabovřeskách kvůli opravě mostu přes Žabovřeskou ulici.

Přehled stavebních prací a uzavírek v Brně v roce 2019
Zdroj: doprava–brno.cz