Brněnští zastupitelé odložili hlasování o sociálních bytech. Zvažují žádost o vyšší dotace

Sociální bydlení v Brně (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Brna stáhli z jednání body týkající se žádostí o dotace na projekty ukončování bezdomovectví. Chtějí je dopracovat pro případ, že by se rozhodli požádat o více peněz a vyčlenili více bytů. Na jednání přišli s transparenty lidé, kteří požadovali, aby město projekty na ubytování lidí bez domova víc podpořilo a zvýšilo počet vyčleněných bytů.

Města mají možnost na projekty k ukončování bezdomovectví čerpat peníze ze dvou výzev ministerstva práce a sociálních věcí. Brno chce z jedné výzvy pro lidi a rodiny v bytové nouzi čerpat kolem sedmnácti milionů korun v souvislosti s vyčleněním čtyřiceti bytů, sloužit mají lidem z ubytoven, azylových domů, rodinám s dětmi nebo seniorům.

Z druhé výzvy, která je zaměřená přímo na lidi bez přístřeší, chce Brno čerpat přes sedm milionů, přičemž vyčlenilo dvacet bytů.

Právě s tím jsou lidé, kteří přišli na jednání zastupitelstva, nespokojení. Původně totiž město zvažovalo, že dá osmdesát bytů.

Protestující drželi transparenty s různými nápisy jako „Děti pod most nepatří“, „Ne obchodu s chudobou“, nebo „Důstojné bydlení pro všechny“. K akci se připojili i umělci, výzvu zastupitelstvu k větší podpoře projektů k ukončování bezdomovectví podepsaly přes dvě stovky osobností a organizací.

Snížení počtu bytů vedení města odůvodnilo tím, že má výzva ministerstva přísné podmínky. Spočívají v tom, že většina bytů musí být mimo vyloučenou lokalitu, a město má obavy, že by je nebylo schopné sehnat.

Víc bytů navrhují koaliční piráti i opoziční ANO

Zastupitelé nakonec body týkající se sociálních bytů stáhli, chtějí je dopracovat. A je možné, že se rozhodnou požádat o více peněz a vyčlenit více bytů. Koaliční Piráti jich navrhují šedesát, víc jich chce i opoziční hnutí ANO.

Podle náměstka primátorky Roberta Kerndla (ODS) ale musí město myslet i na ostatní. „Byl bych rád, kdybychom se nesoustředili pouze na jeden segment sociálně potřebných, ale je potřeba se na to dívat zeširoka. Situaci seniorů dlouhodobě nikdo neřeší, situaci handicapovaných také ne,“ řekl.

Minulá koalice dala lidem bez domova padesát bytů

Brno za minulé koalice vedené hnutím ANO zavedlo projekty k ukončování bezdomovectví. Přišlo s nimi hnutí Žít Brno, které ale už v zastupitelstvu není. Minulá koalice dala desítky bytů rodinám s dětmi v bytové nouzi i jednotlivcům. Právě bývalý zastupitel Martin Freund (Žít Brno), který měl projekty na starosti, v úterý k dnešním zastupitelům promluvil.

„Jedním hlasováním můžete změnit život stovkám dětí. Zvažte navýšení bytů aspoň na čtyřnásobný počet. Až budete za tři a půl roku odcházet, budete moct být hrdí na to, že jste zachránili člověka, jeho dětství a jeho budoucnost,“ řekl Freund.

Bývalý náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno) řekl, že stažení k dopracování považuje za dobrý krok k tomu, aby zastupitelstvo přijalo rozumnější návrh. Body týkající se projektů sociálního zabydlování budou zastupitelé projednávat na červnovém zasedání.

Brno má skoro třicet tisíc bytů. Stovky jich spravuje magistrát, většinu ale mají na starosti městské části. Nejvíce prázdných bytů má Brno-střed a Brno-sever, část z nich je ale právě ve vyloučených lokalitách.