Speciální práh zatím v Branišovicích řidiče brzdit nebude. Policie novinku nedoporučila

Zpomalovací práh v Branišovicích zatím nebude (zdroj: ČT24)

V Branišovicích na Brněnsku zatím nemohou nainstalovat speciální práh, který se propadne pod rychle jedoucím vozem. Obec stále nemá potřebná povolení, proti je i policie. Spíš než novinku, kterou české zákony a vyhlášky neznají, doporučuje úsekové měření. To ale nemá kdo v obci spravovat.

Speciální zařízení, které přinutí řidiče snížit rychlost, využívají například ve Švédsku, v Česku by to byla novinka. V Branišovicích už ji plánují několik měsíců, proti se teď ale postavila policie. „K instalaci zařízení v obci Branišovice jsme vydali záporné stanovisko, jsme přesvědčeni, že situaci v místě v ohledu bezpečnosti lze řešit jinak,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

České zákony novinku neznají

Policie jako alternativu navrhuje úsekové měření. O tom v Branišovicích uvažovali. Chybí tam ale obecní policie, která může radary spravovat.

Práh, který nemá v Česku obdoby, teď zaměstnává úředníky v Pohořelicích. České zákony ani vyhlášky totiž zařízení neznají. Není proto možné říct, jestli je to informační systém nebo dopravní zařízení. „Nechali jsme si udělat posudek nezávislou firmou, který sice nebude závazný, ale jde o to, aby se to zařízení specifikovalo, zda je možné ho umístit na našich silnicích, nebo ne,“ řekl vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství MÚ Pohořelice Miroslav Šár.

Obec už má přiklepnutou dotaci i smlouvu s firmou

Na vjezdu do Branišovic sice radar je, ale jen informační. Rychle jedoucím řidičům pokuty nehrozí, podle vedení obce zařízení zpomalí málokoho. „Pětadevadesát procent řidičů povolenou padesátikilometrovou rychlost nedodržuje,“ řekl starosta Branišovic Marek Sovka (TOP09). Rychle projíždějí podle místních hlavně kamiony.

Smetení projektu ze stolu by pro obec znamenalo starosti. „Máme rozhodnutí o poskytnutí dotace, máme výběrové řízení, máme podepsanou smlouvu,“ řekl starosta Branišovic. Zamítnutí prahu ze strany policie musí odbor dopravy v Pohořelicích do svého rozhodnutí zahrnout. Jestli se nakonec skutečně bude část vozovky v Branišovicích pod rychlými vozy propadat nebo ne, by mohlo být jasné v řádu týdnů.