Na Trutnovsku se opět těží český granát. Dolování potrvá až čtyři roky

V Podkrkonoší začala těžba českých granátů (zdroj: ČT24)

Šperkařské družstvo Granát Turnov začalo v Dolní Olešnici na Trutnovsku s těžbou českých granátů. Povolení od úřadů získalo po několika letech příprav pro těžbu na ploše o rozloze asi dvou hektarů ve střední části obce. Družstvo odhaduje, že těžba potrvá až čtyři roky.

Družstvo Granát, které je s 230 pracovníky největším výrobcem šperků s českými granáty, nynější těžbou navazuje na dolování granátů v Dolní Olešnici v lokalitě Vestřev mezi lety 1991 až 2007. Plochu po této těžbě již firma v minulosti zrekultivovala.

Hlavním zdrojem granátů pro šperkařskou výrobu družstva je v současnosti povrchový důl v Podsedicích na Litoměřicku, kde je předpoklad těžby nejméně do roku 2040. Dobývání v Dolní Olešnici družstvo Granát pokládá za možnost, jak se polodrahokamy pro svou výrobu šperků předzásobit. Granáty z Olešnice se od podsedických liší povrchem a tvarem. Olešnické jsou plošší a jejich povrch vykazuje takzvanou korozi.

Dolní Olešnice s těžbou souhlasí, sousední obce se postavily proti

Těžba v Dolní Olešnici bude povrchová a povede do hloubky 3,5 až čtyř metrů. Úřady těžbu povolily s řadou podmínek, které se týkají hlučnosti, prašnosti nebo ochrany vod.

„Snažíme se nepříjemné dopady vůči obci minimalizovat. Například hladinu vody ve studních v Dolní Olešnici pravidelně monitorujeme,“ uvedl obchodně-výrobní ředitel družstva Václav Břichňáč. Těžba se také musí v určené vzdálenosti vyhnout potoku či inženýrským sítím.

Na Trutnovsku se opět těží český granát (zdroj: ČT24)

Obec Dolní Olešnice podle starostky Radoslavy Cermanové s těžbou souhlasí, místní lidé se proti těžbě nepostavili. „Družstvo těží na obecních pozemcích. Dali jsme si dvanáct podmínek, které dodržují, dosavadní spolupráci s družstvem hodnotíme kladně,“ řekla. Z těžby má podle ní obec příjem v řádu stovek tisíc korun ročně.

Granátonosné štěrkopísky jsou i na území sousedních obcí Horní Olešnice a Dolní Kalná. Tamní obyvatelé se ale k možné těžbě v minulosti vyjádřili negativně. Družstvo Granát proto podle Břichňáče o dobývání v katastrech těchto obcí neuvažuje.

Až 500 kilogramů granátů

Družstvo odhaduje, že by z lokality v Dolní Olešnici mohlo získat až 500 kilogramů granátů různých velikostí a kvality. Výtěžnost by mohla být 30 až 40 gramů minerálů z jedné tuny. Bagrem vytěžený štěrkopísek se zpracuje na místě těžby v mobilní třídicí lince.

Vytříděný takzvaný granátový koncentrát ve velikostech zrn do zhruba šesti milimetrů pak půjde k dalšímu zpracování do Turnova. „Převoz minerálů do Turnova bude jednou týdně osobním autem. Nákladní vozy z Dolní Olešnice nic odvážet nebudou,“ řekl Břichňáč.

V Dolní Olešnici se granáty nacházejí i na dalších místech. Zda se i tam bude v budoucnu těžit, se nyní podle Břichňáče s jistotou říct nedá. „Zatím je stanovená jedna otvírka lokality pro těžbu. Pracujeme na další, ale nikdo neví, jak to při stálém zpřísňování ekologických a jiných předpisů dopadne. Záleží také na dohodě s majiteli pozemků,“ nastínil Břichňáč.

V minulosti družstvo zamýšlelo, že by postupně mohlo v Dolní Olešnici těžit ve třech lokalitách o celkové ploše devíti hektarů.