Země pod budoucím obchvatem Chrudimi mění pohled na český pravěk

Studio 6: Sídlištní pozůstatky ve Slatiňanech (zdroj: ČT24)

Na trase budoucího obchvatu Chrudimi a Slatiňan našli archeologové pozůstatky pravěkých sídlišť s dlouhými domy, ale také odpadní jámy a další objekty. Jde podle nich o unikátní objev. Dokládá, že lidé v mladší době kamenné žili blíže k Železným horám, než se dosud předpokládalo.

Podle archeologa Regionálního muzea v Chrudimi Jana Musila se takový objev, jaký učinili na trase obchvatu, nemůže archeologům podařit při menších průzkumech – třeba před stavbou rodinného domu. „Tady se nám vyrýsovaly kompletně celé půdorysy, které jdou napříč silnicí, popřípadě paralelně. Je to učebnicový příklad neolitické architektury,“ uvedl Musil.

Hlavním objevem jsou zachovalé půdorysy pěti neolitických dlouhých domů. Podle vedoucího archeologického oddělení Východočeského muzea Tomáše Zavorala šlo o „kulové konstrukce z mohutných kůlů se sedlovou střechou, kde člověk musel přezimovat“. Uvnitř třicetimetrových domů byla pracovní, společenská a obytná část, kde lidé přespávali.

Na pravěkých sídlištích objevili archeologové i hliníky, odpadní jámy a další objekty. Nálezy patří do období kultury s lineární keramikou, kultury s vypíchanou keramikou a kultury lengyelské, jsou mezi nimi ale i památky na novější období. „Až po zlom letopočtu a první Kelty,“ upřesnil archeolog.

Podobně rozsáhlé nálezy archeologové neočekávali vzhledem k tomu, že jde o oblast na samém okraji původního sídelního území. „Jak se ukázalo, ono pokračuje ještě na další katastry. (…) Tlačilo se na Železné hory více, než jsme soudili,“ poznamenal Musil.

Archeologický průzkum na místě budoucího obchvatu Chrudimi
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Podle Ivety Štočkové, mluvčí společnosti Eurovia, která průzkum zajišťuje, by mělo zkušební rýhování na čtyřapůlkilometrové trase skončit ještě v průběhu dubna. Plošné průzkumy míst, kde se staré předměty objevily, ale potrvají ještě několik měsíců. Původně měla terénní část průzkumu trvat do konce léta, to se ale možná nepodaří dodržet.

„Kvůli neočekávanému objevu výjimečného naleziště se termín dokončení prodlouží, nicméně předpoklad ukončení je v tomto roce,“ uvedla Štočková. Zpozdit by se pak mohlo i zahájení vlastní výstavby jihovýchodní části chrudimského obchvatu. Ředitelství silnic a dálnic zatím nestanovilo konkrétní termíny pro začátek stavebních prací, předpokládá ale, že se na obchvatu začne pracovat ještě letos. Hotový by pak měl být v roce 2021.