Po nehodě tramvaje a trolejbusu v Brně se přihlásili první lidé o odškodné

Brněnský dopravní podnik eviduje po nehodě tramvaje a trolejbusu první desítku žádostí o odškodnění, které předal pojišťovně. Poškození mají nárok na náhradu majetkové i nemajetkové újmy. Při nehodě na začátku dubna se zranilo pětačtyřicet lidí včetně obou řidičů.

Podle Tomáše Becka ze společnosti, která se zabývá odškodněním lidí poškozených při nehodě tramvaje a trolejbusu v Brně, může v případě zlomenin nebo operací jít odškodnění do statisíců až milionu korun.

„Do odškodnění se započítává nejen bolestné, ale také ušlá mzda, ošetřovné, cestovné, například návštěvy rodiny v nemocnici, a snížení společenského uplatnění,“ vysvětlil Tomáš Beck.

Dopravní podnik pro poškozené zřídil telefonní linku 543 171 131, na které jim pověřený pracovník právního oddělení poskytne potřebné informace a může pomoci s řešením záležitostí spojených s nehodou. „Na linku se dosud obrátilo dvaatřicet lidí,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Policistům se hlásí další svědci

Policisté zatím podle mluvčího Davida Chaloupky hovořili s desítkou svědků, jejichž zdravotní stav to umožnil. Mezi nimi byl i řidič tramvaje. „Vyšetřovatel získal další kamerové záznamy nehody od řidiče, který projížděl místem a přihlásili se i další očití svědkové,“ řekl David Chaloupka.

 Nehoda se stala v pondělí 1. dubna před druhou hodinou odpoledne a téměř na šest hodin zablokovala Křenovou ulici. V nemocnici skončilo čtyřicet lidí včetně obou řidičů, třináct lidí bylo zraněno těžce a středně těžce.

Dalších pět lidí s lehčím zraněním se policii přihlásilo dodatečně. Nejpravděpodobnější příčinou nehody je podle policie technická závada na trolejbusu. Škoda se odhaduje na dva miliony korun.