V Ústí nad Orlicí popraskaly domy. Stojí za tím sucho

Popraskané domy (zdroj: ČT24)

Kvůli jílovitému podloží a loňskému suchu popraskaly domy na Orlickoústecku. Na desítkách staveb se objevily hluboké trhliny, podle geologů za nimi stojí nestabilní podloží, které vysychá z nedostatku vody. Pak se díky tomu zmenšuje a hýbe se základy domů.

Problém s prasklinami mají například majitelé vily v Ústí nad Orlicí, ti ale nejsou jediní, kdo si tu stěžuje na trhliny ve zdech. Jen o pár metrů dále stojí dům Českého červeného kříže.

„Tak dva roky nazpátek se postupně objevovaly větší a větší praskliny a vloni to prasklo extrémně hodně,“ popisuje ředitel orlickoústeckého červeného kříže Martin Hodoval. Uvnitř domu to vypadá podobně, podle ředitele se posouvá i podlaha.

Problém je i v České Třebové a Lanškrouně

„Je to důsledek srážkového deficitu. Pokud se to děje v tomto případě, že v podloží jsou jíly, které reagují na (…) vyschnutí tím, že se smršťují, tak následky jsou v tom, že se porušují budovy,“ vysvětluje geolog František Šafář. Změny jsou na první pohled vidět i na zvlněných cestách.

Jílovité půdy nejsou jen v Ústí nad Orlicí, nacházejí se i v nedalekém Lanškrouně nebo České Třebové. Právě tam začaly po loňském létě praskat zdi Malé scény kulturního centra.

„Minulý srpen pro nás znamenal, že se z droboulinké prasklinky stala tato relativně velká prasklina,“ popisuje místostarosta České Třebové Josef Kopecký (ODS). Nyní se čeká na výsledky průzkumu, aby se mohlo začít s opravou. Vše ale závisí na počasí, pokud přijdou další suché měsíce, hrozí další sesychání půdy.