Vyšetřování srážky tramvaje a trolejbusu v Brně může trvat měsíce. Klíčová bude výpověď řidičů

Policie se chystá v souvislosti s pondělní nehodou trolejbusu a tramvaje v centru Brna vyslechnout desítky svědků. Klíčová svědectví by měla získat od obou řidičů, kteří jsou s těžkými zraněními v nemocnici a zatím nejsou schopni výslechu. Při nehodě, která se stala na křižovatce ulic Křenová a Masná, bylo zraněno čtyřicet lidí, z toho třináct těžce a středně těžce.

Policie od počátku skládá prvotní informace, jak se nehoda stala, a pracuje s několika verzemi. „Určitě nebudeme říkat, s jakými verzemi pracujeme, abychom od svědků zjistili co nejpřesněji, co zažili. Aby to nebylo ovlivněno nějakým naším prohlášením,“ vysvětlil policejní mluvčí David Chaloupka.

Vyšetřování takto velkých nehod může podle něj zabrat třeba i půl roku. Doplnil, že policisté si mimo jiné zvou znalce z oboru dopravy. „Svědků je hodně, není to otázka několika dní, že by byli všichni vyslechnuti. Jsou i svědci, kteří byli zraněni v hromadných dopravních prostředcích a musí se jim dopřát čas na zotavení,“ dodal Chaloupka.

Policie analyzuje videozáznam a hledá další svědky

Policie má také k dispozici kamerový záznam. „V současné době ho analyzujeme. Nebudeme ale sdělovat, odkud pochází,“ řekl David Chaloupka. Zároveň vyzval případné svědky, kteří mají událost zachycenou na kamerovém záznamu, aby se ozvali na tísňovou linku policie 158. Nehodu mohly zachytit například i kamery umístěné ve vozech.

Policejní mluvčí Pavel Šváb v pondělí řekl, že příčiny nehody mohou být od technické závady přes zdravotní indispozice řidiče až po jeho chybu. Některá média spekulují, že jednou z vyšetřovacích verzí je to, že se trolejbus vyhýbal ženě s kočárkem.

Nemocnice úspěšně operovala jednoho z řidičů

Policisté předpokládají, že klíčová svědectví získají od obou řidičů. „Jejich výslech ještě neproběhl. Prvotní je, aby se dostali do stavu, aby výslechu byli schopni,“ řekl David Chaloupka. Lékaři Úrazové nemocnice podle tamního ředitele Zdeňka Buštíka jednoho z řidičů úspěšně operovali, druhý je stále hospitalizován s těžkými poraněními.

Pracovníci Úrazové nemocnice ošetřili celkem deset zraněných, čtyři z nich ponechali v hospitalizaci. „Zatím nemáme žádnou změnu. Řidiče jsme úspěšně operovali,“ řekl ředitel Buštík.

Všichni zranění jsou mimo ohrožení života

Dětská nemocnice spadající pod Fakultní nemocnici Brno propustila do domácího léčení jedno ze dvou zraněných dětí. Potvrdil to tamní mluvčí Pavel Žára. Nemocnice přijala pět dospělých pacientů a jedno dítě právě do Dětské nemocnice Brno, která pod ni spadá. „Dítě jsme už propustili. Pět dospělých je u nás. Víceméně měli středně těžká poranění. Dvě ženy šly okamžitě na operaci se zraněním nohou. Další dva muži mají otřes mozku a zhmožděniny. Pátý člověk skončil na traumatologii spíše s lehčími zraněními,“ řekl Žára.

Čtyři pacienti zůstávají i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Všichni jsou na JIP. Mají vážná zranění, ale nejsou nyní v bezprostředním ohrožení života. Jeden pacient půjde na operaci,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Operační středisko hasičů zřídilo pro rodinné příslušníky zraněných cestujících infolinku 950 649 999, kde jsou poskytovány základní informace o zraněných a v jakých nemocnicích jsou hospitalizováni. Linku pro účastníky nehody zřídil i dopravní podnik.

Nehoda se stala před pondělní čtrnáctou hodinou a téměř na šest hodin zablokovala Křenovou ulici. Průjezdná byla kolem půl osmé večer. V Brně se tvořily velké kolony jak v blízkosti nehody, tak na objízdných trasách. 

Trolejbus poškozený při nehodě dopravní podnik sešrotuje. Tramvaj chce opravit, nejprve ji však musí prohlédnout technici. „Tramvaj je potřeba prohlédnout a stanovit nutný rozsah opravy,“ řekla mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Škodu předběžně odhadla Drážní inspekce na dva miliony korun, milion na každém vozidle. Dopravní podnik zatím svůj odhad škody nezveřejnil.