Závodiště Velké pardubické je ve špatném stavu, koním hrozí nebezpečí. Někteří jezdci kvůli tomu nepřijedou

Závodiště ve špatném stavu (zdroj: ČT24)

Na cílové rovině dostihového závodiště v Pardubicích jsou škody bezmála za milion korun, a to poté, co tam přes zimu bylo veřejné kluziště. Poškození dráhy je takové, že majitelé mají strach o bezpečnost svých koní, někteří zahraniční už kvůli tomu dokonce zrušili svou účast v hlavním dostihu sezony. Dostihový spolek je navíc s rekultivací závodiště pod časovým tlakem, protože sezona začíná na začátku května.

Mobilní kluziště koupilo téměř za 12 milionů korun město. Pod tribunou stálo i kvůli zápasům v pólu. „Přes 22 tisíc bruslících návštěvníků svědčí o tom, že se stalo oblíbeným místem,“ uvádí ředitel Dostihového spolku Pardubice Martin Korba.

Náhlá změna povrchu po opravě cílové roviny může být pro koně podle dostihových trenérů nebezpečná. „Může to způsobit i zchromnutí koně, zvlášť v cílové rovině, kde kůň vyvíjí nejvyšší rychlost,“ říká veterinář a dostihový trenér Čestmír Olehla.

Znesvěcení dostihové půdy

Správce dráhy věří, že se do prvních květnových dostihů podaří cílovou rovinku opravit. „Je to vlastně tankodrom, to snad pochopí každý, že tady to být nemůže,“ vysvětluje správce Jiří Janda.

Opoziční zastupitelé si stěžují na to, že ani neznají celkové náklady na projekt veřejného kluziště. Navíc kritizují i to, že opravy dráhy a okolí budou stát statisíce korun. „Je absurdní umístit ledovou plochu do cílové rovinky Velké pardubické. To bych řekl, že je znesvěcení dostihové půdy,“ myslí si opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci).

Britský trenér a vítěz Velké pardubické Charlie Mann do Pardubic vzkázal, že chtěl letos na Velkou pardubickou přijet se svým koněm Like the Sound, ale kvůli tomuto experimentu určitě nepřijede.