Zlínská nemocnice hledá zdroj nákazy salmonelou. Předběžné testy nemoc v jídle neobjevily

Salmonela se zatím v jídle v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně nepotvrdila. Ukazují to první předběžné výsledky hygieniků. ČT to řekla Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice s tím, že definitivní výsledky budou v dalších dnech. Není tak podle ní vyloučené, že se ještě bakterie v jídle najde. Minulý týden onemocnělo salmonelou 29 pacientů a zaměstnanců nemocnice.

Největší počet nakažených salmonelou zaznamenala nemocnice na gynekologicko-porodnickém oddělení. „Na tomto oddělení onemocnělo sedmnáct žen. Dále dva pacienti urologie a čtyři na dětském oddělení. Stejné potíže se v pátek projevily také u čtyř našich zaměstnanců, kteří zůstali doma. Během soboty přibyli ještě další dva,“ spočítal mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Pacienti s obtížemi byli izolováni od ostatních hospitalizovaných. „Personál i všichni pacienti na dotčených odděleních byli poučeni o nutnosti dodržovat hygienická opatření,“ vysvětlil mluvčí.

Za zdroj nákazy se považovalo kuře s rýží, které se podávalo ve čtvrtek k obědu. Hygienici proto odebrali vzorky surovin a stěry prostředí v kuchyni i ve skladu. Nicméně předběžné testy zatím nemoc v jídle nepotvrdily. „Odběr i testování vzorků bude probíhat i nadále a definitivní výsledky bychom měli mít v následujících dnech,“ upřesnila Vendula Ševčíková.