Břeclav opraví chátrající zámek. Opuštěný je osmdesát let

Břeclav opraví chátrající zámek. Opuštěný je osmdesát let (zdroj: ČT24)

Břeclavský zámek se zřejmě po letech dočká potřebných oprav. Vedení města už pro první rekonstrukci vyčlenilo z rozpočtu deset milionů korun. V únoru také zažádá o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj a Jihomoravský kraj. První etapa by měla začít už na konci letošního roku.

Ještě na počátku dvacátého století sloužil břeclavský zámek jako správní středisko Lichtenštejnům. Osmdesát let ale památka chátrá a ruinu je potřeba co nejdříve opravit, protože padající omítka ohrožuje kolemjdoucí. „Nejdřív je potřeba obnovit omítky, udělat výplně otvorů a nové podlahy. U historické budovy ale nikdy nevíte, co vás v průběhu těch prací čeká,“ řekl architekt Libor Foukal.

Loni strávili na zámku zhruba měsíc archeologové, kteří spolupracují s tamním muzeem a objevili pozůstatky dřevěné stavby. „Dá se říct, že pokud se podaří zpřesnit tu dataci a posunout k přelomu desátého a jedenáctého století, může jít o přelomový objev,“ řekl o nálezu architekt. Archeologický průzkum by měl na zámku pokračovat. 

Návštěvníkům je v současné době přístupná od května do září pouze věž. Po první etapě rekonstrukce město zpřístupní i přízemí, kde vznikne sál a turistické informační centrum. „Jižní věž není v dobrém stavu a v rámci první etapy počítáme i s tím, že by se provedla úprava, aby věž nebyla návštěvníkům nebezpečná,“ vysvětlil mluvčí Břeclavi Jiří Holobrádek. Zámek by mohl být alespoň z části přístupný návštěvníkům zhruba za dva roky. Celkové náklady na opravu chráněné kulturní památky se podle odhadů mohou vyšplhat až na dvě stě milionů korun.