Moravskoslezští lékaři hrozí neodpracováním přesčasů. Požadují dohodnuté navýšení platů

Lékaři moravskoslezských krajských nemocnic hrozí, že přestanou sloužit přesčasy nad zákonnou povinnost. Důvodem je nízké navýšení platů. Z původních 10 procent, které lékařům přislíbila vláda, totiž někteří získali jen dvě procenta. Peníze navíc chtějí od kraje.

Podle vyjádření krajských zástupců ale další finance na navýšení platů nejsou. Pokud by k vypovězení přesčasů skutečně došlo, musely by nemocnice od 1. února přejít na směnný provoz. Podle zástupců moravskoslezských lékařských odborářů mají zařízení nedostatek zdravotníků a neměl by tak kdo sloužit odpolední a víkendové služby.

Pro pacienty samotné by to znamenalo, že by byly ošetřovány jen akutní případy. Odboráři nyní chtějí, aby Moravskoslezský kraj jako zřizovatel nemocnice dojednal slibované desetiprocentní navýšení platů, a to tak, jak lékařům slibovala vláda.

Zkušení lékaři měli dostat navíc jen 2 procenta

V místních nemocnicích se začínajícím lékařům zvedla mzda o sedm procent. Zkušeným pak podle zjištění České televize jen o 2 procenta. O situaci budou s odboráři jednat do konce měsíce. Prohlášení o výzvě k odmítnutí přesčasů podepsalo přes 350 lékařů.

Lékaři mají podle zákona odsloužit 150 hodin přesčasů za rok. Někteří ale slouží podle odborářů až 1300 hodin ročně.