Olomoucká univerzita vyrábí zuby na 3D tiskárně. Jsou díky tomu realističtější a pro studenty levnější

Moderní výuka mediků (zdroj: ČT24)

Díky pokročilé 3D tiskárně Univerzity Palackého začínají studenti tamní lékařské fakulty využívat moderní výukové pomůcky. Budoucí zubaři tak mohou jako první v Česku své dovednosti nacvičovat na modelech chrupu, které věrněji připomínají skutečné složení zubů.

„Učební pomůcky se vyrábějí ve Vědeckotechnickém parku Univerzity Palackého, konkrétně na 3D tiskárně. Zuby se tam tisknou z několika materiálů,“ uvedl redaktor České televize Dušan Gavenda s tím, že je tvoří například kovové sloučeniny nebo fotopolymery.

Díky tomu mají výrobky i realističtější strukturu. Podle odborníků to vše přispěje k dokonalejší výuce a lepší připravenosti mediků.

Materiál, který je nutný pro tvorbu zubu, se na speciální podložku nanáší kolem osmi hodin. Zub se podaří vyrobit, či spíše po jednotlivých vrstvách vytisknout, za asi 16 hodin. Celý proces ale není nutné opakovat postupně po jednotlivých zubech – dohromady se totiž tiskne na 20 sad zubů.

Umělý chrup opravují na figurínách

„Zuby potom slouží právě tady na klinice zubního lékařství, kde probíhá praktická výuka studentů zubního lékařství olomoucké lékařské fakulty. Studenti tyto chrupy používají v takzvaných fantomech, to znamená figurínách, které jim slouží pro výuku,“ dodal Dušan Gavenda.

Hlavní výhoda tištěného umělého chrupu je podle odborníků právě v tom, že studentům poskytuje realističtější vjem při nácviku například vrtání zubů a podobně. 

Další velká výhoda kromě jednoduššího vyrábění a tisku zubů je také v ceně, protože studenti si tyto pomůcky pořizují za vlastní peníze. Nový způsob výroby umělého chrupu vychází zhruba o 20 procent levněji.