Přicházejí první stížnosti na špatné topení, radnice se snaží s lidmi dohodnout. Ekologičtější paliva nastupují

Pokuty za nevhodné spalování (zdroj: ČT24)

Některá města a obce v Moravskoslezském kraji už registrují první stížnosti na špatné topení. V mnoha případech museli úředníci vyrazit přímo na místo kotle zkontrolovat. Podle představitelů obcí se situace v posledních letech nicméně zlepšuje, protože lidé začínají topit ekologičtěji.

„Kdysi se topilo kalem, šlamem. To byla hrozná práce,“ říká Jaroslav Klečka z Chlebovic na Frýdecko-Místecku, který neekologicky topil řadu let. Nyní už se na celou situaci dívá jinak. „Topíme elektrickým čerpadlem, a když je velká zima, pod minus 15 stupňů, tak přitápíme kotlem na tuhá paliva, a to dřevem.“

Lidé v rodinných domcích zatím topí převážně dřevem nebo uhlím, někteří však přešli k plynu nebo tepelným čerpadlům. Dnes už jsou kotle ekologicky šetrnější a vypouští méně škodlivin. A třebaže frýdecko-místecký magistrát musel řešit několik stížností, pokutu zatím žádnou neuložil.

Za poslední dva roky evidujeme 17 podnětů kvůli špatnému topení. Do domu ale nemůžeme jít na kontrolu hned, to má svá pravidla. Takže my jsme si domkaře pozvali nejprve na magistrát, vyzvali je k předložení revizní zprávy ke kotli. Tu měli a předložili ji všichni.
Jana Matějíková
mluvčí Frýdku-Místku

Ludgeřovičtí se snaží dohodnout po dobrém

Dvěma stížnostmi na porušení zákona o ochraně ovzduší, tedy že ze sousedova komína stoupá černý kouř, se letos museli zabývat také v Ludgeřovicích na Hlučínsku. „S občanem se nejprve snažíme dohodnout po dobrém. Pokud to nezabere, tak věc postupujeme odboru životního prostředí města Hlučína jako našemu nadřízenému orgánu,“ dodal starosta Ludgeřovic Daniel Havlík (ČSSD).

V Kobeřicích na Kravařsku si dokonce místní občané založili na Facebooku skupinu „Kobeřice za čistý vzduch“. Tímto způsobem vlastně kontrolují sami sebe. „Sami občané se snaží, aby se ovzduší zlepšilo, aby se s tím něco dělalo,“ pochvaluje si starosta Kobeřic Lukáš Kubný.

Nejvíce stížností zatím přišlo na magistrát města Ostravy, od začátku topné sezony evidují pětadvacet případů. Za celý loňský rok pak provedli ostravští úředníci 218 kontrol, uložena byla jen jedna pokuta ve výši jednoho tisíce korun.

V Opavě je naopak počet kontrol daleko menší. „Loni jsme obdrželi celkem patnáct podnětů, ve třech případech jsme provedli kontroly přímo v domácnostech,“ potvrdila opavská mluvčí Lada Dobrovolná. V případě, že se potvrdí, že majitel domu topil neschváleným palivem, může dostat pokutu až do výše 50 tisíc korun.