Jedy z koksáren podruhé. Dokument ČT sleduje, jak se barví nebe nad Ostravou

Česká televize v neděli od 11:20 na programu ČT2 uvede dokument Tomáše Netočného s názvem Jedy z koksáren. Snímek vznikal dva roky a na videích natočených lidmi, kteří pracují v okolí ostravské koksárny, zachycuje pravidelné vypouštění množství emisí.

Někteří odborníci oslovení v dokumentu označují nečistoty vypouštěné do ovzduší za mimořádné či neškodné. Jiní ale tvrdí, že takto by neškodný koksárenský plyn rozhodně vypadat neměl.

Dokumentarista Tomáš Netočný zveřejnil na sociální sítí Facebook snímky kouře linoucího se z ostravských koksáren
Zdroj: repro ČT24/Tomáš Netočný

Vše začalo v lednu minulého roku. Martin Kuchař, který pracuje naproti koksárny v Ostravě-Přívoze, si všiml podivného oblaku, který z továrny vychází. I na základě jeho pozorování vznikl první dokument o činnosti koksovny

„Video, které sdílel na sociální síti, během několika dní vidělo přes 55 tisíc lidí. Úřady ten kouř označily za mimořádnou událost nebo taky havárii,“ uvedla redaktorka České televize Lucie Botorová. 

„Lidé, kteří se tam pohybují, natočili během celého roku další videa. Už jich jsou desítky a my jsme to s nimi společně celé sledovali. Ukázalo se, že vizuálně se situace opakují,“ sdělil režisér dokumentu Jedy z koksáren Tomáš Netočný.

Příčina je neznámá

Při vzniku dokumentu jeho tvůrci oslovili vedení koksárny, to se však natáčení snímku nechtělo účastnit. A natáčení odmítla i Česká inspekce životního prostředí – její zástupci napsali, že vzhledem k charakteru technologického stupně vývoje výroby koksu a zachování udržitelné výroby není technicky možné zcela vyloučit občasné úniky emisí.

Podle Marka Bruštíka z odboru životního prostředí moravskoslezského krajského úřadu by měl do komínů jít už vyčištěný koksárenský plyn. „Určitě by to nemělo takto čmoudit, teď je otázkou, co se tam stalo,“ sdělil.

Dokument Jedy z koksáren Česká televize představí v neděli 25. listopadu od 11:20 hodin na programu ČT2 v pořadu Nedej se.