Ve Štípě opravují starý kostel, ve kterém se ženil Albrecht z Valdštějna

Oprava starého kostela ve Štípě (zdroj: ČT24)

Ve Štípě u Zlína začali opravovat starý kostel, který stojí vedle poutního chrámu Narození Panny Marie. V roce 1609 se v něm ženil Albrecht z Valdštejna, ale věřící k němu směřovali už od čtrnáctého století. Předpokládaná cena rekonstrukce je osm set tisíc korun. Hotovo by mělo být na přelomu listopadu a prosince.

Starý kostel ve Štípě stojí stranou majestátního kostela Narození Panny Marie, ale i on býval významným poutním místem. Ve 14. století ho postavili Šternberkové a sloužil poutníkům až do doby, kdy na přání manželky Albrechta z Valdštějna Lukrecie Nekešové z Landeku vyrostl v sousedství kostel nový. Ten prošel renovací už v roce 2012.

Josef II. nechal starý kostel dokonce úplně zrušit a nějakou dobu sloužil jako skladiště. Po mnoha letech se teď kostel dočká nového pláště. „Je to kostelík gotický, nicméně v průběhu let prodělal mnoho přestaveb a oprav,“ vysvětlil projektant obnovy kostela Vít Kolmačka.

Fasáda byla v havarijním stavu, ve zdech byly trhliny. „Pokud ta stará fasáda byla dobrá, tak se jenom očistila. Ve zdivu byla ale dutá místa, ta se musela zaplnit, staticky zajistit a udělala se klasická vápenná omítka, tak jak se dělala dřív,“ popsal štípský farář František Sedláček. Čerstvý nátěr dostanou i okna a u vstupu do kaple bude nový pískovcový práh.

Interiér kostela je podle faráře už opravený, jen je třeba zapojit elektřinu. Pokud se najdou finance, je v plánu také rekonstrukce nejbližšího okolí kostelíku. Na opravy památky přispívá postupně město, čtvrt milionu korun dalo ministerstvo kultury.