Stavba štípského kostela byla posledním přáním ženy Albrechta z Valdštejna

Štípa (Zlínsko) – Štípa na Zlínsku si připomíná 400. výročí úmrtí duchovní zakladatelky zdejšího kostela Lukrecie Nekešové. Stavba důstojného chrámu byla jejím posledním přáním, které se jí rozhodl její manžel Albrecht z Valdštejna bez výhrad splnit. Kvůli práci na chrámu do Štípy dokonce přivezl nejzručnější kameníky a řemeslníky z Itálie. Dnes kostel patří mezi nejvýznamnější poutní místa na Moravě.

Šlechtična Lukrecie Nekešová z Landeka byla bohatou vdovou, právě proto ji olomoučtí jezuité doporučili Albrechtovi z Valdštejna jako nejvhodnější nevěstu. „Vlastnila 46 vesnic a čtyři městečka. Podle kronik to nakonec byla velká láska, Albrecht z Valdštejna kvůli ní dokonce přestoupil na katolickou víru,“ popsal kněz František Sedláček.

Před svou smrtí požádala Lukrecie Albrechta z Valdštejna o jediné – aby ve Štípě vybudoval velký kostel pro ni a pro sošku Panny Marie Štípské. „On k ní měl takovou úctu, že jí slíbil splnit přání, které dala do závěti. Objel Itálii a do Štípy přivezl asi stovku tamních řemeslníků a kameníků, aby na stavbě chrámu pracovali,“ řekl kněz.

Lukrécie Nekešová z Landeka byla moravská šlechtična. Poprvé se provdala roku 1599 za vdovce Arkleba Prusinovského z Víckova, který byl o dobrých dvacet let starší a zemřel 28. října 1608.

Bohatá vdova se podruhé provdala v květnu 1609 za českého politika a vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Na zprostředkování sňatku se pravděpodobně podíleli olomoučtí jezuité. Manželství bylo šťastné, Lukrécie svého manžela obdivovala a ctila. Představoval pro ni člověka se zkušenostmi a přehledem, který přichází z velkého světa, neboť ona žila celý život v kruhu své rodiny na moravském venkově. Valdštejn na jejích statcích začal velmi záhy a hbitě podnikat a obchodovat ve všem, co bylo možné vyzkoušet.

Lukrécie, která po celé manželství postonávala, zemřela po pěti letech poklidného manželství 30. března 1614 na tuberkulózu. Valdštejn se z tohoto manželství dědice nedočkal. Po své manželce zdědil veškeré statky, které již za svého života nechala na něj přepsat, a ty se staly důležitým základem pro jeho další obchodní a podnikatelskou činnost a též pro vojenskou a politickou kariéru.

(zdroj: Wikipedie)

Rozhovor Josefa Kvasničky s Františkem Sedláčkem (zdroj: ČT24)

Velkolepé dílo pro svoji lásku už ale kvůli politické situaci na Moravě, kde zuřila Třicetiletá válka, dokončit nemohl. „Když to na Moravě nešlo, budoval v Čechách. Jeho rukopis ovlivnil podobu Valdic, Frýdlantu nebo Mnichova Hradiště. Díky němu samozřejmě vznikl také Valdštejnský palác v Praze,“ dodal kněz. Právě do Valdic nechal později převézt ostatky svojí ženy, dnes jsou oba uloženi v Mnichově Hradišti.

Štípský chrám se svého dokončení dočkal až po více než 120 letech. Dnes je z něj významné moravské poutní místo, kam míří dokonce i věřící z Brazílie, Tchaj-wanu, Číny nebo Ruska.

Farníci organizují i pouť po stopách Lukrecie a Albrechta z Valdštejna

Farníci ze Štípy a okolí se u příležitosti 400. výročí úmrtí duchovní zakladatelky kláštera Lukrecie Nekešové vydají po stopách jejích a jejího manžela. Na třídenní pouti navštíví Kartouzku u Dolan, Litomyšl, Mnichovo Hradiště (místo pohřbení Lukrécie a Vajdštejna), dále Valdice, Jičín, Rovensko pod Troskami, Český ráj se zříceninou hradu Valdštejn, Valdštejnský palác v Praze a želivský klášter a pivovar. Pouť po stopách Valdštejna, Lukrécie a kartuziánů se uskuteční od 8. - 10. května 2014.

400 let od úmrtí ženy, bez níž by kostel Narození Panny Marie nikdy nevznikl, si ve Štípě věřící budou připomínat celý den. Dopoledne se v kostele konala mše svatá, odpoledne zazní koncert Pěveckého sdružení moravských učitelů pod vedením profesora Lubomíra Mátla. Zájemci mohou zamířit také na prohlídku interiéru s průvodcem nebo na doprovodnou výstavu o odkazu Lukrecie Nekešové a Albrechta z Valdštejna. Kostel bude pro veřejnost otevřený až do 18. hodiny.

Program oslav

  • 10:30 mše svatá (celebruje biskup Josef Hrdlička)
  • 15:00 koncert Pěveckého sdružení moravských učitelů pod vedením Lubomíra Mátla
  • doprovodná výstava Odkaz paní Lukrecie a Albrechta z Valdštejna
  • ukázka dobového svatebního oblečení z počátku 17. století
  • do 18:00 prohlídky interiéru kostela s průvodcem

V září bude expozice k vidění na hradě Lukov, v říjnu pak bude výstava doplněná o dobové artefakty a otevřená ve zlínské Alternativě.