Radnice Českého Těšína chce nový bulvár s kavárnami. Vzniknout má v Nádražní ulici

Nádražní ulice v Českém Těšíně zřejmě dostane nový háv. Tamní radnice na ní plánuje v dohledné době snížit provoz a uskutečnit další úpravy. V centru města by se tak měl do dvou let objevit bulvár pro pěší. Vedení města předpokládá, že stavební práce začnou příští rok. „Hotovo má být v roce 2020,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

Ulice je podle vedení města zaplněná automobily, což by se mělo změnit. Chodníky se podle plánu na rekonstrukci rozšíří, a pomohou tak vytvořit širokou třídu, kterou by mohly doplňovat pouliční kavárny. Nová široká pěší zóna bude oddělena od silnice stávajícím pruhem zeleně doplněným o nové výsadby.

„Ten zůstane v celé původní šířce, zachováme i cenné stromy, jakými jsou například staré magnolie, ale doplníme je o kultivary, které vytvoří rychle hustší korunu. Chceme obměnit hlavně střední a spodní patro zeleně. To vše doplní květinové záhony. Jelikož jde o památkovou zónu, vše, tedy i zeleň, musíme konzultovat s památkáři,“ dodal místostarosta Vít Slováček (KDU-ČSL).

S budováním by měla pomoci dotace z EU

Radnice počítá s tím, že bulvár na straně vzdálenější od nádraží bude plně pěší zónou mimo vyznačené hodiny pro zásobování obchodů a že na projekt získá 95procentní dotaci. O dotace žádá spolu s polským Těšínem. V případě úspěšné realizace celého projektu chtějí obě města připomenout to, že lokalitou kdysi projížděly tramvaje.

Jejich trasa vedla od nádraží v Českém Těšíně po Hlavní třídě přes řeku Olši do historické části polského Těšína. Jezdívaly tam v letech 1911 až 1921.

Chceme vytvořit ze stávajícího chodníku a úzké komunikace mezi obchody a zeleným pruhem pěší zónu. Věřím, že vybudováním širokého pohodlného bulváru lemovaného zeleným pruhem, novými lavičkami a osvětlením tuto ulici oživíme, podpoří to také vznik nebo udržení venkovních kaváren či bister.
Vít Slováček
místostarosta Českého Těšína

„V Nádražní ulici by tramvaje mohly připomínat historické zastávky, na polské straně za mostem Družby by mohl vzniknout infostánek v replice jedné z historických tramvají,“ dodala Markéta Radová.

Podle České televize chtějí představitelé Českého Těšína rekonstrukci Nádražní ulice provést i za předpokladu, pokud by dotace z Evropské unie nezískali. Potřebné finance by pak hledali v městské pokladně.