Soud řeší případ výroby drog za 70 milionů korun. Gang si k výrobě pronajímal haly

Nejméně 70 milionů korun za téměř rok vydělal podle kriminalistů mezinárodní drogový gang, který stanul v pátek před ostravským krajským soudem. Pervitin a marihuana pocházely z pronajatých hal v Karviné. Většina z 11 obžalovaných podíl na drogovém byznysu odmítá.

Policisté z Národní protidrogové centrály dostali na skupinu tip od kolegů z Polska. „Ve městě Přemyšl lékárníci prodávali desítky tisíc tablet s pseudoefedrinem měsíčně,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka. Právě pseudoefedrin je základní surovina pro výrobu pervitinu.

Podle vyšetřovatelů vozili kurýři tablety z Polska na Slovensko, kde je vylupovali z obalů a drtili na prášek. Převáželi ho do Karviné, kde se v jedné z průmyslových hal nacházela obří pervitinová laboratoř. „Vařiči z Vietnamu v ní podle všeho vyrobili nejméně 130 kilogramů drog,“ dodal Jiří Loučka s tím, že policisté skupinu sledovali rok. Zatýkali pak současně v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Dva z jedenácti obžalovaných se během vyšetřování nejenom přiznali, ale také podrobně popsali, jak drogový byznys probíhal. Pervitin mířil do severozápadních Čech, odkud zřejmě pokračoval do Německa. Kilogram pervitinu se tam dá prodat za 300 tisíc korun.

Všichni členové organizované skupiny měli rozděleny úkoly, drogy vyráběli Vietnamci, další členové skupiny zajišťovali například distribuci nebo nákup potřebných surovin.

Nepodařilo se odhalit všechny

Drogy obžalovaní prodávali především v Moravskoslezském kraji, ale trestnou činnost páchali i na Slovensku a v Polsku. Právě v těchto zemích pak podle obžaloby působily i další větve drogového gangu. Ani v českém případě, kterým se nyní zabývá soud, se zatím nepodařilo odhalit všechny lidi, kteří se ve výrobě a distribuci drog angažovali.

Česká skupina je podezřelá z toho, že vyrobila 130 kilogramů pervitinu, který bylo možné prodat až za 65 milionů korun, a dalších 72 kilogramů konopné sušiny za více než 5,7 milionu korun. Drogy určené k prodeji skupina přepravovala například v obalech od mléka.

Jaké množství drog se přesně skupině podařilo prodat, zatím ale není jasné. Zjišťovat se to musí právě během hlavního líčení. Soudní jednání jsou nařízena až do konce roku a případ letos určitě uzavřen nebude.