O vznikající muzeum v Karnole mají lidé zájem. Do sbírky přibudou 100 let staré vzorníky látek

Obnovení Karnoly (zdroj: ČT24)

Vznik plánovaného muzea v krnovské Karnole se vinou loňského, úmyslně založeného požáru prodraží. Náklady na projekt vzrostly podle krnovské radnice o 48 milionů korun na 171 milionů. To ale nemění nic na tom, že lidé projevují o vznik nové instituce zájem a nabízejí i vzácné dary. Expozice by se díky tomu měla rozrůst o vzácné textilní vzorníky z let 1909–1911.

Vzorníky, přesněji řečeno takzvané dezénové knihy, věnovala městu Krnov Emílie Zemanová z Rýmařova. „Přišla k nim vlastně náhodou. Před lety totiž koupila s manželem zahrádku i se zahradním domkem, a tam je našla uložené v bedně. A protože je vyučená tkadlena a navíc dlouhá léta v krnovské textilní továrně Karnola pracovala, hned věděla, o co jde, a darovala je městu,“ poznamenal redaktor České televize Pavel Habram.

Nalezené tři dezénové knihy pocházejí z Odborné školy tkalcovské v Rýmařově a jsou psány německy. Na rozdíl od vzorníků neobsahují jen vzory látek, ale také popis technologie výroby. Rýmařovská textilní škola je používala k výuce.

„Byly to vlastně sešity studenta této školy. Knihy jsou momentálně uschovány v depozitáři krnovského muzea, kde by mohly být v dohledné době také vystaveny,“ dodal Pavel Habram.

Jak České televizi potvrdila Andrea Šírová z památkové péče města Krnova, ozývá se spousta bývalých pracovníků Karnoly s nabídkami darování či zapůjčení věcí spjatých s textilní výrobou. Jde však spíše o novější artefakty. Tak vzácný dar, jako jsou dezénové knihy paní Zemanové, je úplně prvním svého druhu.

Hledají se další zdroje peněz

Krnov pro obnovení areálu Karnoly hledá další zdroje financování. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) už dříve řekl, že pomoci by mohly dotace na odstranění havarijního stavu či příspěvkové organizace úřadu, které se budou podílet na vysoušení a restaurování zachráněných vzorníků látek.

Radnice chce projekt financovat z evropské dotace. K dispozici má 123 milionů. Dalších deset milionů korun uvolnil kraj krátce po požáru na odstranění největších škod a záchranu poškozeného vybavení.

„Kvůli požáru, který vypukl v době, kdy areál měl těsně před opravou, jsme museli aktualizovat projektovou dokumentaci jak na samotnou rekonstrukci objektu, tak i interiérů. Z nich vyplynulo, že náklady na projekt budou vyšší. Ze 123 milionů stouply na 171 milionů korun, přitom dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činí maximálně 95 milionů korun,“ dodala Monika Vyležíková z odboru strategického rozvoje.

Žháři měli být školáci

Areál bývalé textilky vyhořel 20. prosince. Oheň nejvíc řádil právě ve vzácné památkově chráněné vzorkovně látek, která se dochovala ve stavu posledního pracovního dne. Město v areálu chtělo vybudovat muzeum, projekt už byl připravený, hledal se zhotovitel. Výběrové řízení pak Krnov zrušil. Nyní se bude vyhlašovat nové.

Podezřelí ze zapálení jsou dva čtrnáctiletí školáci. Někteří lidé, kteří se podíleli na záchraně poškozeného vybavení, se ale domnívají, že postup byl moc dobře naplánovaný na to, aby šlo o lumpárnu z okamžitého popudu. „Myslím, že je někdo navedl. Z jakého důvodu by se to stalo, ale nedokážu říct,“ řekla dříve Andrea Šírová z odboru památkové péče krnovské radnice.

Přeměna Karnoly na muzeum (zdroj: ČT24)