Kvůli neznámému hadovi zavřeli v Orlové Kaufland. Plaz je podle videozáznamu dlouhý asi 60 centimetrů

Události: Kvůli neznámému hadovi zavřeli v Orlové Kaufland (zdroj: ČT24)

Od úterního rána je uzavřena prodejna Kauflandu v Orlové na Karvinsku. Potvrdila to mluvčí firmy Renata Maierl. Zaměstnanci supermarketu zde objevili neznámý druh hada, utéct měl z bedny na banány. Včera tam proto zasahovali policisté i hasiči, hada se ale zatím nepodařilo najít.

Že je v prodejně had, zjistili pracovníci z kamerových záběrů. Společnost je odmítla poskytnout. „Hada natočily bezpečnostní kamery, pohyboval se po podlaze prodejny a měřil asi 60 centimetrů,“ potvrdil informaci redaktor České televize Jiří Loučka.

Okamžitě jsme přijali veškerá nezbytná opatření a prodejna byla zcela uzavřena. Bezodkladně byla přivolána Policie ČR i Hasičský záchranný sbor. Chceme všechny ujistit, že bezpečnost našich zaměstnanců i zákazníků je naší nejvyšší prioritou.
Renata Maierl
mluvčí společnosti Kaufland

Plaza se dosud nepodařilo najít. „Na místě stále probíhá intenzivní hledání ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem. Dále jsme v kontaktu i s odborníky na plazy,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Exotický had, nebo užovka?

Podle informací ČT se had do obchodu dostal v bedně na banány. Odborníci přesto věří, že by mohlo jít i o zdejší, nikoliv exotický druh. „S ohledem na blízkost Kauflandu s přírodními lokalitami snad půjde o naprosto neškodnou užovku obojkovou,“ věří zoolog Jiří Novák.

Prodejně Novák doporučil, aby vypnula mrazáky a další chladírenská zařízení. Odstavit má i tepelné zdroje. Na místě doporučil vytvořit tepelnou past, do které by se had mohl chytit.

Záznam z kamer na určení toho, o jaký druh plaza se jedná, nestačí. Herpetologové se na místo vrátí, až bude jasněji. „Těžko se poskytuje nějaká pomoc, když had fyzicky není,“ dodal Novák.

Oblast teď budou sledovat vnitřní kamery. I s ohledem na nedávný případ mamby zelené v Praze nechce vedení prodejny nic podcenit. Obchod se otevře, až se had najde.