Šéfové parlamentů Česka, Slovenska a Rakouska chtějí táhnout za jeden provaz. V Kroměříži podepsali deklaraci

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), předseda Národní rady Slovenské republiky Andrej Danko a prezident Národní rady Rakouské republiky Wolfgang Sobotka podepsali takzvanou Kroměřížskou deklaraci. Jejím cílem je prohloubení spolupráce všech tří zemí. Důležitými tématy jednání byla nelegální migrace a rozpočet Evropské unie.

Zástupci Česka, Slovenska a Rakouska se v Kroměříži nepotkali náhodou. Před 170 lety se na stejném místě konalo zasedání Říšského sněmu, který se na Moravu přesunul z centra Habsburské monarchie, Vídně.

„Země jsou si blízké historicky, názorově i svou pozicí v Evropě,“ řekl po podpisu deklarace Radek Vondráček (ANO).

Češi a Slováci pojedou do Rakouska na stáž

Vyvrcholením dvoudenního jednání byl podpis deklarace o spolupráci parlamentů všech tří zemí. Představitelé se zavázali ke snaze o posilování důvěry občanů v demokratické procesy a evropskou integraci.

Zástupci zemí bývalé monarchie se také dohodli na výměnných pobytech pracovníků parlamentů. „Připravují se půlroční stáže českých a slovenských pracovníků v rakouské Národní radě,“ řekl prezident Národní rady Rakouské republiky Wolfgang Sobotka. Záměr se ale podle něj ještě dopracovává. „Reálné výměnné pobyty by měly začít v příštím roce,“ dodal.

Reportáž Josefa Kvasničky o 170. výročí jednání Říšského sněmu (zdroj: ČT24)

Připravuje se etický kodex parlamentů

Účastníci dvoudenní schůzky zahájili i přípravu etického kodexu parlamentů. „Je důležité se o tom bavit z hlediska klientelismu, korupce, ale třeba i oblečení při zasedáních,“ řekl předseda Národní rady Slovenské republiky Andrej Danko. Za významný považuje také rozvoj přeshraniční spolupráce a cestovního ruchu.

Podle Wolfganga Sobotky je také nezbytné pomoci balkánským zemím, které se ucházejí o vstup do Evropské unie. Rakousko už kvůli tomu navázalo užší spolupráci se Srbskem, Černou Horou a Albánií. Dalším tématem, na kterém se účastníci shodli, je například boj proti nelegální migraci.

Setkání navazuje na třístrannou spolupráci české, rakouské a slovenské vlády ve slavkovském formátu, jehož první zasedání se uskutečnilo 29. ledna 2015 ve Slavkově u Brna. K zintenzivnění spolupráce všech tří zemí je podle Radka Vondráčka ideální příležitost. Rakousko totiž v současné době předsedá Radě EU a Slovensko Visegrádské skupině.