Pozemky v Hrušově prodá Ostrava za 255 milionů korun. Na jiných chce novou dominantu města

Ostrava chce minimálně za 37 milionů korun prodat pozemky o rozloze zhruba 8300 metrů čtverečních před obchodním a zábavním centrem Forum Nová Karolina v centru města. Měla by tam vzniknout nová dominanta Ostravy. Ještě významnější prodej z finančního hlediska se ale odehraje v nedaleké rozvojové zóně v ostravské části Hrušov. Přibližně 35 hektarů tam za více než čtvrt miliardy korun koupila společnost Contera Management.

Rozhodli o tom na středečním zasedání městští zastupitelé. V místě v budoucnu vznikne průmyslová zóna s technickou infrastrukturou. Do deseti let tam má být vytvořeno minimálně 700 pracovních míst. Společnost předpokládá, že do výstavby zóny investuje 1,6 až 1,9 miliardy korun.

O pozemky se ucházeli čtyři zájemci, Contera Management navrhla nejvyšší kupní cenu. Původně se jednalo o 243 milionů korun, společnosti ale během vyjednávání částku zvyšovaly. Konečnou cenu navíc společnost Contera Management nebude podle původního návrhu platit po částech, ale najednou.

Budovat by se v zóně měly i objekty pro vědecko-technologické účely.
Tereza Krumpholzová
redaktorka České televize

Stavba na etapy

Zóna se bude budovat po etapách, z nichž první zahrnuje 15 hektarů a dokončena má být v roce 2023. Kompletně má být zóna dobudována v roce 2025. Spolu s technickou infrastrukturou společnost v Hrušově postaví také haly, které mohou sloužit například pro lehkou výrobu nebo skladování.

V místě vzniknou také objekty, které budou kombinovat skladovací prostory s administrativou nebo obchodní částí. Vzniknou také objekty, které poslouží vědcům. Ještě před povodní v roce 1997, kdy byla celá oblast zaplavena, lokalita sloužila k bydlení. Nyní je ale zdevastovaná. Po povodních už podle města nebylo možné obnovit rezidenční zástavbu, Ostrava proto začala pracovat na majetkovém scelení pozemků, které se podařilo dokončit v roce 2017. Město následně pozemky nabídlo developerům.

Do přípravy lokality město investovalo 126 milionů korun, 109 milionů korun stály výkupy pozemků, dalších 17 milionů pak projekční příprava. Podle znaleckého posudku z letošního března má území hodnotu 161 milionů.

Ostrava chce novou dominantu u Karoliny

Na pozemku přímo před obchodním centrem u sjezdu z Frýdlantských mostů by pak mohl vyrůst například hotel. Součástí podmínek prodeje pozemků jsou i regulační omezení, která připravil útvar hlavního architekta města.

Budova musí mít minimálně 12 pater, veškeré parkování musí být svedeno pod zem a podoba objektu musí vzejít z architektonické soutěže. Ostrava bude pozemek u obchodního centra nabízet i na mnichovském veletrhu Expo Real.

Město už v červnu také schválilo prodej pozemků u Nových Laubů v těsné blízkosti centrálního náměstí. Tam hodlá stavět byty.