Český ráj řeší, jak se zbavit sprejerských nápisů i jak předejít dalším

Události v regionech: Ochrana Prachovských skal před sprejery (zdroj: ČT24)

Posprejované skály v Českém ráji zaměstnávají strážce tamní přírodní rezervace i odborníky. Hledají způsob, jak se zbavit nápisů, které tam předposlední srpnový den nastříkal sprejem neznámý vandal. Zároveň vymýšlejí, jak přírodní památku před podobnými barbary ochránit.

„Mělo by se to rychle odstranit, aby to nelákalo,“ říká o nápisu na skále Miloš Zeman, strážce přírodní rezervace Prachovské skály, která je součástí chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Jenže odstranění naráží na řadu problémů. „Je to namalované i v mechu, takže když se to odstraní, odstraní se i ta povrchová vrstva,“ popisuje Zeman první z nich. Odborníci odmítají skálu brousit, protože narušený povrch by hůř odolával větru a dešti.

„Volalo mi deset firem, které nabízejí technologii na odstranění,“ říká správce skalního města Dominik Feštr. Zatím se však nepovedlo vybrat tu nejvhodnější. Písmena vpitá do kamene tak stále svítí do okolí.

Experti přijedou skály prozkoumat na konci září. Potom by měli některý ze způsobů vybrat. Nikdo si zatím netroufá odhadnout, na kolik odstranění barvy z pískovce vyjde.

Bezradnost s prevencí

Nikdo nepochybuje o tom, že se časem podaří překonat potíže při odstranění nápisu. Nejistota však panuje v oblasti prevence. „Musíme posílit pochůzky, aby to nedalo příležitost dalším umělcům,“ říká Zeman. Jenže ten je jediným strážcem rezervace, kterou sám uhlídat nemůže. Za sezonu ji navštíví až 150 tisíc lidí.

„Je to obrovská plocha, má to 270 hektarů. Budou si muset začít víc všímat ostatních lidí,“ uvažuje Feštr o zapojení horolezců nebo dalších návštěvníků do ochrany skal. Nápisy se objevily mimo turistické stezky a takových míst jsou v parku stovky.

Podle ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse případů bezohlednosti přibývá, protože přibývá lidí v přírodě „Problém oproti dřívějšku je, že jsou to často lidé, kteří žijí ve městech, nemají k přírodě vztah a neprošli žádným skautským nebo podobným výchovným oddílem,“ myslí si Geuss.

Inspekce může vandalům udělit sankce, které mají podle Geusse výchovný efekt. Pokutovat se však zdaleka nedaří všechny. „My jsme třeba přivolaní už jen k následkům, ale protože chybí důkazy nebo svědectví proti konkrétnímu pachateli, tak to často vyšumí a nemůžeme s tím vůbec nic dělat,“ říká.