Brňané se připravují na rezidentní parkování. Stěžují si na úbytek míst

Události v regionech: Centrum Brna se chystá na rezidentní parkování (zdroj: ČT24)

Od 1. září začne v historickém centru Brna platit rezidentní parkování. Pracovníci Brněnských komunikací ještě vyznačují modré zóny a pokračuje také registrace rezidentů do systému. Obyvatelé si stěžují, že v některých ulicích s novým značením ubylo parkovacích míst. Magistrát namítá, že jinde jich je zase víc.

„Přišli jsme o třináct parkovacích míst,“ stěžuje si obyvatelka Brna Petra Koňárková. Když se vrátila z dovolené, měla prý po dlouhé době problém zaparkovat poblíž Orlí ulice v historickém centru, kde bydlí. Poprvé totiž parkovala v systému modrých čar. „Hned jsem zjistila, že je tady mnohem míň míst, než tady bylo původně, a ani jedno nebylo volné,“ popisuje svou situaci.

Podle magistrátu museli projektanti nová parkovací místa nakreslit podle norem, a proto jich někde ubylo. Před zavedením opatření bylo v historickém centru 1225 parkovacích míst, po něm jich je o 47 méně. Dalších pět set míst kolem centra nepodléhá rezidentnímu režimu, třeba parkoviště u nádraží.

Podle náměstka primátora pro dopravu Richarda Mrázka (ANO) to je dostatečný počet. „Parkovacích míst v centrální části je zhruba sedmnáct set, čili nemyslím si, že by se rezidenti museli obávat toho, že by nezaparkovali v blízkosti svého bydliště,“ vysvětluje.

Kamery zatím nebudou

Na domech zatím nejsou nainstalované kamery, které mají hlídat vjezd do historického centra. V nejbližší době tam ani nebudou, protože radní na ně tento týden zrušili výběrové řízení. Podle náměstka Mrázka budou na dodržování pravidel dohlížet strážníci. Program na kontrolu poznávacích značek budou mít v mobilech a tabletech.

Od začátku července přišlo na magistrát asi tisíc pět set žádostí o registraci do databáze. Šest set lidí zatím získalo parkovací oprávnění, 1329 obyvatel si vyřídilo povolení k vjezdu, například kvůli zásobování.

Využijí je od prvního září, i když je možné, že zpočátku bude režim mírnější. „My určitě nechceme tady zavádět nějakou perzekuci. Chceme lidi navést na nový systém parkování,“ vysvětluje Mrázek.