Komáři letos kvůli suchu nejsou. Aktivitu utlumila i klíšťata

Komáři na Břeclavsku se nemají kde líhnout (zdroj: ČT24)

Komárů je letos na jižní Moravě nejméně za posledních deset let. Může za to sucho a horko. V okolí Břeclavi jsou oblasti, které bývají tradičně alespoň zčásti zaplavené. Právě tam jsou největší líhniště komárů, kteří pak v okolních vesnicích způsobují kalamity. Letos jsou ale vyschlá.

Lužní lesy na Břeclavsku bývají v létě plné komárů, kteří sužují obyvatele okolních obcí. Letos mají místní zatím klid. „Komáři se nemají kde líhnout. Nacházíme se v typických líhništích. Za normálních okolností by byly les i louka zaplavené. To nebylo ani letos na jaře,“ řekl expert na bodavý hmyz Oldřich Šebesta.

Komáři a klíšťata mohou zaútočit ještě na podzim

Ani extrémní vedra a sucho ale nezaručí, že komáři ještě nezaútočí. Vajíčka komárů dokážou přežít i v nepříznivých podmínkách. V trávě čekají na to, až zaprší. „V okamžiku, kdy ta voda stoupne, začne velice rychlý vývoj. Během několika dní se objeví larvy, kukly a něco málo přes týden stačí na to, aby vyletěly samičky. A ty už pak vodu nepotřebují,“ vysvětlil Šebesta.

Postřik proti komárům na Břeclavsku v roce 2010
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle něj bylo méně komárů i loni a v suchém roce 2007, letos je to však zatím nejméně. Hygienici zaznamenali kvůli suchu i nižší aktivitu klíšťat. Naopak muchničkám a mšicím se v horkém a suchém počasí daří.