Bakala na výslech nepřišel, vyšetřovací komise k OKD ho chce nechat předvést policií. Ta ale do zahraničí nedosáhne

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace OKD požádá policii o předvedení finančníka Zdeňka Bakaly. Podnikatel, který byl pozván na úterý, totiž vypovídat nepřišel. Potvrdil to předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský (Piráti). Jenže policie na twitteru upozorňuje, že může svědka předvést, pouze pokud je na území Česka. Jinak je nutné předchozí rozhodnutí justičních orgánů. Mediální zástupce Bakaly v úterý uvedl, že od jeho minulého vyjádření z počátku srpna se nestalo nic, co by změnilo jeho odmítavý názor.

Bakala, který žije ve Švýcarsku, odmítá před komisi předstoupit. Začátkem srpna prostřednictvím svého mediálního zástupce oznámil, že se před komisi nedostaví. Komise totiž podle něho není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajícího soudního řízení.

V úterý toto své stanovisko prostřednictvím firmy BM Management potvrdil. Nadále zastává názor, že „někteří politici se očividně pokouší využít parlamentní systém, aby obešli řádný proces. To vytváří nebezpečný precedent, který by byl výsměchem právům, jež ústava zaručuje všem českým občanům“. 

Šéf komise Černohorský ale tvrdí, že Bakala nemůže výpověď odmítnout. Dodal, že komise nyní požádá policii, která pak bude zjišťovat místo, kde se bude Bakala nacházet, a případně ho předvede. V jaké lhůtě se to podaří, záleží podle něj na policii. „Komise má skončit k 12. říjnu, ale pokud samozřejmě bude potřeba, tak můžeme požádat Sněmovnu o prodloužení termínu,“ doplnil. 

Policie ale na Twitteru upozorňuje, že Bakalův pobyt v zahraničí žádost komplikuje: „Předvedení svědka je z naší strany možné pouze na území ČR. Jinak je nutné předchozí rozhodnutí justičních orgánů.“

Komise může podle jednacího řádu zaúkolovat i policii

Podle jednacího řádu sněmovny je každý povinen se na předvolání komise dostavit a „vypovídat jako svědek o tom, co je mu známo o věci, která má být vyšetřena, nebo o okolnostech důležitých pro vyšetření této věci.“

Právo odepřít výpověď má například svědek v příbuzenském vztahu k osobě, kterou komise vyšetřuje. Vypovídat nemusí ani tehdy, pokud by výpovědí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo svému blízkému. 

Jestliže se svědek, který byl předvolán, nedostaví bez omluvy, může být předveden. „Na to a na jiné následky nedostavení musí být svědek v předvolání upozorněn. O předvedení požádá komise příslušný policejní orgán,“ stojí mimo jiné v jednacím řádu komise. 

Události: Bakala nedorazil před komisi (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatele zajímají převody akcií

Sněmovní vyšetřovací komise, která prověřuje privatizaci těžařské firmy OKD, začala vyslýchat první svědky ve druhé polovině července. Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004.

Právě Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila v roce 2004 OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu.

Za převod státních akcií OKD bývá kritizován Bohuslav Sobotka, který tehdy působil v čele ministerstva financí. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. Výsledky má komise předložit plénu do deseti měsíců od založení. 

Loni se OKD dostala do insolvence, akcie nástupnické společnosti v dubnu převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Černohorský: Spousta přešlapů při privatizaci, nezkušenost úředníků

Vedoucí vyšetřovací komise k OKD L. Černohorský v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda vyšetřovací komise k OKD Lukáš Černohorský (Piráti) v pořadu Interview ČT24 zdůrazňoval důležitost toho, aby byl Bakala osobně přítomen. „Je to jeden z důležitých svědků, kteří byli u privatizace OKD od samého počátku. Pohyboval se tam v době, kdy stát ztrácel majoritu, až po pád OKD.“

Kdybychom ho nenechali předvést, tak zákony ČR platí pro všechny občany kromě Zdeňka Bakaly.
Lukáš Černohorský
předseda vyšetřovací komise k OKD

Zdůraznil také, že když je svědek předvolán, musí podle zákona dorazit. Není jiná alternativa, byť může třeba až na místě před komisí odepřít výpověď. Toho již někteří svědci u některých otázek využili. „Byli ale také svědci, kteří v přípravném řízení před soudem odmítli vypovídat, ale před vyšetřovací komisí odpovídali na otázky, které jim byly kladeny,“ doplnil Černohorský.

Komise bude podle něho od Bakaly chtít slyšet informace například o privatizaci minoritního podílu státu a kontakty s nabyvateli tohoto podílu (podnikatelé Otava a Koláček). Vedoucí komise rovněž upozornil, že Bakala byl v kontaktu s mnoha politiky, někteří seděli i v dozorčích radách OKD či dceřiných společností. 

„Bakala si od chvíle, kdy se objevil v ČR, budoval síť politických kontaktů právě s tehdejším politickým zastoupením. Mnoho politiků figurovalo v jeho okolí a spolupracovalo,“ řekl Černohorský. U některých svědeckých výpovědí podle něho zazněly náznaky toho, co by měla vyšetřovací komise prošetřit právě v případech některých politiků. 

Jejich jména nechtěl uvést, naznačil jen, že se „pohybovali ve vyšších patrech politiky“. Stejně tak nechtěl uvést, koho si komise dodatečně pozve. Seznam lidí pozvaných ke svědectví se však bude dál rozšiřovat a komise zřejmě požádá, aby mohla fungovat i po původně určeném konečném termínu 12. října. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Černohorský také uvedl osobní dojem z dosavadního jednání komise: velkou nezkušenost úředníků, kteří tenkrát rozhodovali nebo připravovali podklady. Byli to podle něho mnohdy lidé naprosto nezkušení, často v začátcích své pracovní kariéry. Oproti nim tehdejší politici měli jasné argumenty, proč hlasují pro prodej a pro různé úpravy. 

Na otázku moderátora, zda to míří ke korupci, řekl: „Je možné, že tam něco takového může padnout.“ Blíže nechtěl předjímat. Nevyloučil trestní oznámení.

Z dnešního pohledu působí tehdejší privatizace zvláštně, je tam spoustu přešlapů, které se v minulosti udály, dodal závěrem předseda vyšetřovací komise k OKD Lukáš Černohorský (Piráti) v Interview ČT24. 

Luzar: Bakala dostane rozum

Člen vyšetřovací komise Leo Luzar (KSČM) si myslí, že „pan Bakala nakonec dostane rozum, aby měl možnost říci, co se děje.“ Jako dosavadní poznatek z práce komise Luzar v pořadu Události ČT zmínil, že „nového je docela dost“. Je to podle něho dokreslení situace v 90. letech.

„Ta situace je ještě horší, než jsme si všichni mysleli, že tady byla v dobách raného kapitalismu. To, co se dozvídáme od jednotlivých aktérů celé kauzy, mě nabádá hrůzou, co se tady všechno dělo i v jiných kauzách, které Česká republika momentálně mediálně nesleduje,“ řekl mj. Luzar. Kauzu OKD považuje za vrcholek ledovce.