Bakala se před vyšetřovací komisi k OKD nedostaví. Její předseda navrhne, aby finančníka předvedla policie

Finančník Zdeněk Bakala se nedostaví ke sněmovní vyšetřovací komisi k OKD. Obává se, že jeho výpověď by byla zneužita k politickým tlakům na soudní řízení. Předseda komise k OKD Lukáš Černohorský (Piráti) však Bakalovy výtky k podjatosti odmítl. Bude navrhovat, aby sněmovna nechala Bakalu předvést policií.

Černohorský označil Bakalovy důvody za alibismus a snahy se vyvinit ještě předtím, než komise k nějakým závěrům dospěla. Podle něj se finančník vzdává možnosti vysvětlit komisi své kroky v kauze OKD a obhájit je. „V případě, že dojdeme k názoru, že dejme tomu něco spáchal, tak on se bude alibisticky vyviňovat s tím, že to bylo politické rozhodnutí,“ uvedl Černohorský. Podotkl, že komise svá zjištění poskytne policii, která je stejně bude muset prověřit.

„Poslanecké sněmovně zůstala jediná varianta, nechat ho (Bakalu) předvést policií,“ dodal. Komise se o tom podle něj poradí na příštím zasedání.

Advokát Jaroslav Ortman potvrdil České televizi, že takovou možnost vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny má. „Může používat některá oprávnění jako orgány činné v trestním řízení. Nicméně je trochu bezzubá, nemůže udělovat žádné pokuty,“ připustil.

Zároveň však připomněl, že Zdeněk Bakala pobývá ve Švýcarsku, „kam prsty a ruce české policie nesahají“. Česká policie by tedy musela požádat švýcarskou policii o součinnost. „Obávám se, že to je passé,“ míní advokát.

Bakala: Nevypovídat je mým nezpochybnitelným právem

„Je mým nezpochybnitelným právem nevypovídat před komisí za situace, kdy je s ohledem na chování některých osob, zejména politiků včetně některých členů komise, zřejmé, že by má výpověď mohla být jimi zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů,“ uvedl Bakala v dopise předsedovi sněmovní komise.

„Rovněž tak nemohu být nucen sdělovat komisi jako svědek informace, jejichž předčasné zveřejnění může ohrozit mou obranu v civilních řízeních, která proti mně byla zahájena,“ vysvětlil finančník. Zároveň uvedl, že na dobu, na kterou byl předvolán, má dlouho dopředu plánované povinnosti v zahraničí. 

K lidem, kteří si pozvánku na poště nepřevzali, patří někdejší spoluvlastník firmy Karbon Invest Viktor Koláček. Karbon Invest v minulosti postupně získal nad OKD kontrolu, stát mu následně v roce 2004 prodal svůj zbývající menšinový podíl. Firma pak skončila v Bakalově skupině.

Před komisí vystoupil Sobotka i Pecina

Slyšení před sněmovní vyšetřovací komisí absolvovalo minulý týden již několik bývalých politiků a státních úředníků z doby, kdy se o privatizaci OKD rozhodovalo. Byl mezi nimi někdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina, bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku Jan Juchelka nebo bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) či expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přišel také například vlivný právník Radek Pokorný. 

Sobotka i Urban kritizovaný prodej menšinového státního podílu v OKD hájili. Sobotka byl v té době ministrem financí, Urban ministrem průmyslu a obchodu. Oba tvrdí, že privatizace se uskutečnila podle zákona a všech pravidel za nejvyšší nabízenou cenu 4,1 miliardy korun. Problém vidí Sobotka a Urban v tom, že stát ztratil v OKD už ve druhé polovině 90. let majoritu a neměl už v černouhelné společnosti vliv.

Její součástí přitom byly i desítky tisíc bývalých hornických bytů. Sobotka ani Urban, jak uvedli, netušili, že OKD nakonec skončí v Bakalových rukou. Podobně se vyjádřil i někdejší náměstek ministra průmyslu Martin Pecina, podle kterého vypadá privatizace OKD ze současného pohledu „hrůzostrašně“.

Z dnešního pohledu to samozřejmě vypadá hrůzostrašně. Tenkrát jsme si mysleli, že to koupí pan (Viktor) Koláček a že se bude těžit dalších 100 let, jak říkal vždycky. A to, že to prodal panu (Zdeňku) Bakalovi, to dneska dobře nevypadá, rádi z toho nikdo nejsme.
Martin Pecina
bývalý ministr vnitra

Výslechy budou pokračovat i v srpnu a září, kdy by měl vypovídat například europoslanec Pavel Telička. Telička dřív figuroval v orgánech některých Bakalových firem. Šéf komise Lukáš Černohorský (Piráti) byl tento týden s výslechy spokojen. Komise je podle něj zhruba v 60 procentech své práce, nechtěl však předjímat, zda je reálné, aby svou práci dokončila do 12. října, kdy má sněmovně předložit závěrečnou zprávu.

Cíl komise? Pozadí převodu státních akcií OKD k soukromníkům

Komise vyslýchala také úředníky nebo bývalé zaměstnance Fondu národního majetku a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Její členové mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. 

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Případem se zabývá soud, podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun.

Před dvěma roky skončila společnost OKD v insolvenci. Akcie nástupnické společnosti následně převzala státem vlastněná společnost Prisko. Byty však už součástí OKD nebyly. Za nové majitele bytového fondu vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Události ČT: Poslanci rozkrývají privatizaci OKD (zdroj: ČT24)