Vinaři na jihu Moravy začali prodávat burčák. Tak brzy ještě nikdy nebyl

Vinaři začali prodávat první letošní burčák (zdroj: ČT24)

První vinaři začali ve středu s prodejem burčáku. Rané odrůdy jako Irsai Oliver a Muškát moravský, které jsou vhodné pro tento oblíbený nápoj, už sbírají od konce minulého týdne. Burčáková sezona ale tak zřejmě skončí už z kraje podzimu. Prodej burčáku povoluje zákon od 1. srpna do 30. listopadu.

Burčák je v prodeji první den a už láká zákazníky. Z vinařství ve Valticích si lidé odváželi lahve s letošním burčákem o celé dva týdny dříve než obvykle. „Většinou, když je teplý rok, jako třeba byl i loňský, tak jsme začínali sbírat kolem patnáctého srpna. Nepamatuji, že bychom začali tak brzy,“ řekl ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Letos vyjeli do vinic už na konci července a mohli začít hrozny lisovat. „Celý proces lisování potom trvá nějaké dvě až tři hodiny,“ vysvětlil technolog Jaroslav Matocha. Vinný mošt pak dva až tři dny kvasí.

K zákazníkům se burčák z Vinných sklepů Valtice dostává po vychlazení a fermentaci ve speciálních cisternách. „Máme dvě nádoby, v jedné chladíme na devatenáct stupňů a v jedné chladíme až na dvanáct stupňů. Chtěli bychom, aby nám vydržel o něco déle,“ vysvětlil proces Marek Šťastný.

Za litr burčáku zaplatí letos lidé kolem sedmdesáti korun. To je stejná cena, jako minulý rok.

  • Dobrý burčák by neměl být kalný. Ať už je vyrobený z bílých nebo modrých hroznů, tak by měl mít jen mírný zákal a po stěnách lahve se může objevit jemná usazenina.
  • Nápoj by měl po ovoci nejen chutnat, ale také vonět.
  • Správný burčák neustále pracuje. Ve sklenici by tak měl mít člověk neustále pěnu a vidět malé bublinky. K jeho uchovávání je nutné nedotahovat uzávěr láhve.
  • Někteří prodejci přidávají do burčáku vodu nebo cukr. Nefalšovaný nápoj je ale podle oslovených vinařů těžké poznat, odhalí jej ale laboratorní rozbor. Doporučují proto nakupovat přímo u vinaře.

Současně se začátkem prodeje burčáku začíná práce i pro potravinářské inspektory, kteří dohlédnou na dodržování pravidel. „V případě podezření mohou odebrat vzorek k analýze v laboratoři. V loňském roce potravinářská inspekce prověřila přes čtyři sta padesát prodejních míst burčáku. U sedmi vzorků analýza prokázala pochybení,“ řekl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Prodejci mohou dostat až padesátitisícovou pokutu. Výsledky loňských kontrol burčáku jsou dostupné na webových stránkách inspekce.