Třinecké železárny již nechtějí ostravský ArcelorMittal. Odboráři mají obavy o budoucnost firmy

Nejasnosti ohledně prodeje ArcelorMittal Ostrava (zdroj: ČT24)

Třinecké železárny, které byly jedinou známou společností, která se ucházela o prodávané hutě ArcelorMittal Ostrava se 6500 zaměstnanci, svou nabídku stáhly. Zájemci o koupi ostravské huti ArcelorMittal (AMO) měli být přitom známi do konce července, dokdy se mohly podávat žádosti o koupi. Zástupci hutě ovšem dodnes neoznámili, kdo o firmu jeví zájem.

„Po důkladných analýzách a pečlivém uvážení všech aspektům dospěly společnosti Moravia Steel a Třinecké železárny k závěru, že závaznou nabídku na koupi ostravského závodu ArcelorMittal nepodají,“ uvedli zástupci firem ke stažení nabídky.

Právě Třinecké železárny preferoval prezident Miloš Zeman, který doporučoval, aby AMO přešly pod jejich správu. 

Šéf odborů Josef Středula již řekl, že prodej AMO bude nejspíš netrasparentní a že nemusí dopadnout dobře. Podle zjištění České televize není konkrétnější ohledně dalších zájemců ani samotná ostravská huť.

Experti se podle informací redaktorky České televize Pavly Daňkové obávají toho, že zájem o AMO projeví především spekulanti. „Potíže mělo způsobit i to, že během procesu prodeje AMO došlo ke změnám na ministerstvu průmyslu a obchodu. Podle některých odborníků se tak rozpadla pracovní skupina, která byla soustředěna kolem tohoto resortu,“ dodala Daňková.

Jméno definitivního zájemce o ArcelorMittal Ostrava bude podle zjištění České televize známo pravděpodobně v září.

O prodej AMO se skupina snaží od května

Skupina ArcelorMittal začala jednat s potenciálními zájemci o její huť v Ostravě i další podniky v Evropě již v květnu

Skupina ArcelorMittal jedná se zájemci o koupi ostravské hutě, k počtu zájemců nebo jejich jménům se nebude vyjadřovat. Prodej by měl být uzavřen do konce roku 2018.
Barbora Černá Dvořáková
mluvčí ArcelorMittal Ostrava

Správcem odděleného majetku v hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava se stal její současný generální ředitel a předseda představenstva Ašók Patil. Huť se 6500 zaměstnanci má řídit nezávisle na skupině ArcelorMittal. Proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

Ostravská huť se podle dřívějšího vyjádření Ašóka Patila bude prodávat jako fungující výrobní podnik, aniž by se snižovala její výrobní kapacita nebo počet pracovních míst.

AMO se prodává kvůli akvizici ocelárny Ilvy

Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal, pod něhož spadá ostravská AMO, chce převzít Ilvu, která je největší ocelárnou v Evropě. Jednou z podmínek akvizice je ale prodej huti v Ostravě a několika dalších podniků ArcelorMittalu v Evropě. To by mělo podle Evropské komise zaručit, že převzetí Ilvy nenaruší hospodářskou soutěž a nepovede ke zvýšení cen.

Zástupci ArcelorMittalu proto již dříve navrhli, že jako kompenzaci prodají nejen hutě v Ostravě, ale také některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

ArcelorMittal se na převzetí firmy Ilva dohodl loni a akvizici měl ukončit letos 1. července, nová italská vláda však odložila dokončení transakce a naléhá na ArcelorMittal, aby vylepšil svůj návrh na převzetí, uvedla agentura Reuters.

ArcelorMittal v prohlášení uvedl, že informoval italské úřady, že přijímá všechny požadavky na dodatečné závazky. Podle informovaných zdrojů mimo jiné slíbil urychlit investice související s ekologií v případě hlavního závodu firmy v Tarantu, který je největším producentem ocele v Evropě. Ilva je kvůli problémům s vysokým znečištěním od roku 2015 pod zvláštním dohledem státu.

Podle současného plánu má ArcelorMittal investovat do firmy 4,2 miliardy eur (108 miliard Kč), z toho 1,15 miliardy do snížení znečištění. Firma chce také snížit počet zaměstnanců v závodě v Tarantu na zhruba 7600 z nynějších 10 900. Proti tomu se však staví odbory.