Karvinské moře se otevírá lidem. Slibuje koupání pod těžebními věžemi

Koupání na Karvinsku (zdroj: ČT24)

V části Darkov přímo pod těžními věžemi zpřístupňuje Karviná lidem jezero, které v minulosti vzniklo vlivem důlních poklesů. Lokalitu si město pronajalo od vlastníka, firmy Asental. Jezero už v minulosti prošlo rekultivací za stovky milionů korun, podle primátora Karviné Jana Wolfa (ČSSD) by se lokalita měla do budoucna dále rozvíjet a nabízet ještě lepší zázemí pro návštěvníky.

Podle zjištění České televize by tak v Darkově v budoucnu mohl vzniknout podobný areál, jako už funguje třeba na přehradě Olešná u Frýdku-Místku. „Pro mě je to trošku studené, ale vidíte sami, že to je průzračné, že to je čistá voda,“ sdělil primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD), který před televizními kamerami vyzkoušel teplotu karvinské vody.

Jezero má rozlohu jako osm Václavských náměstí a v minulosti už prošlo rekultivací. Vyžádala si rekordních zhruba 650 milionů korun. „Další miliony korun půjdou na obnovu lokality. Na co konkrétně, to vyplyne z jednání pracovní skupiny, která se poprvé sejde do měsíce. Jednání budou podkladem pro projektový záměr,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

Letošní léto si chceme vyzkoušet pilotní provoz, jak to tady bude fungovat, jaká bude kvalita vody. Budeme chtít dále lokalitu rozvíjet.
Jan Wolf (ČSSD)
primátor Karviné

Od začátku letošního července se město stará o to, aby tu byl pořádek. Na místě se tak objevily odpadkové koše, přibyly také tři mobilní toalety.

Roční údržba areálu vyjde na 400 až 500 tisíc korun. Za koupáním pod šachtami by sem v budoucnu mohli jezdit i lidé zdálky. Lepší podmínky by u jezera měli získat i cyklisté a bruslaři. Předběžně se totiž počítá se vznikem nové stezky o délce 4,5 kilometru.