Opravený Staroměstský jez na Ostravici chrání proti povodni. Poslouží i zvířatům

Zprovoznění Staroměstského stupně na řece Ostravici (zdroj: ČT24)

Staroměstský jez na řece Ostravici, který byl již ve špatném stavu, po náročných opravách lépe chrání proti velké vodě. A je také prostupný pro zvířata. Kompletní rekonstrukce jezu vyšla na padesát milionů korun.

Jez, který se nachází na hranici Frýdku-Místku a Starého Města, má za sebou kompletní rekonstrukci téměř za 50 milionů korun. Díky opravám, které financoval státní podnik Povodí Odry, na vodním díle vzniklo i dětské brouzdaliště a bezpečnostní prvky pro zásah hasičů. Ty poslouží v případě, že by se v okolí jezu někdo topil.

„Zlepšila se rovněž celková stabilita toku Ostravice. Dílo bude sloužit nejen vodohospodářům, ale také veřejnosti,“ poznamenala redaktorka České televize Lucie Botorová s tím, že jez u přilehlého hostince lidé využívali už na začátku minulého století.

Původní starý stupeň, který tady existoval řadu let, byl už ve špatném technickém stavu, a proto bylo nutné přistoupit k jeho rekonstrukci. Rekonstrukci jsme pojali velkoryse s tím, aby byl doplněn o rybochod, čili aby vyhovoval požadavkům na životní prostředí. Chtěli jsme také zpříjemnit rekreaci u vody obyvatelům.
Jiří Pagáč
generální ředitel Povodí Odry

Na návrhu rybochodu, tedy speciálního koryta pro ryby, se podíleli odborníci, kteří se zabývají vodními živočichy. Pro pomoc záchranářům při záchraně tonoucích jsou na pravém břehu zabudovány kruhy, za které se dá zaháknout lano a upevnit záchranářské náčiní.

„Jsou dimenzovány na tah několika tun, aby vydržely nápor i třeba za povodně. Stupeň má i funkci pro vodáky, protože na levém břehu je zařízení, kde mohou vystoupit z lodí, bezpečně je přenést dolů a pod stupněm zase na lodě bezpečně nasednout,“ řekl generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč. Ostravice ale podle něj není pro vodáky příliš vhodná a v současnosti je nesjízdná.

V plánu jsou další opravy

Rekonstrukce Staroměstského jezu, který se nachází poblíž restaurace U Splavu, se dělala od loňského března. Na starosti ji mělo sdružení společností Zvánovec a Lesostavby Frýdek-Místek. Povodí Odry se postaralo také o vyzdobení jezu podle návrhu dětí ze základní školy ve Starém Městě.

Podnik nyní opravuje i dva jezy výše proti proudu řeky, v obou případech jde o stupně balvanitého typu. Do budoucna uvažuje také o rekonstrukci nedalekého jezu Riviéra. Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje.