Zanedbaná hřiště hyzdí Jihlavu, město s nimi moc nesvede

Neudržovaná hřiště a sportoviště jsou na mnoha místech v Jihlavě (zdroj: ČT24)

Jihlavu trápí řada neudržovaných zanedbaných dětských hřišť a sportovišť. Plochy jsou zarostlé, špinavé a mnohdy i nebezpečné. Město s nimi ale většinou nemůže nic dělat, protože mu nepatří.

Sportoviště v obydlených částech města vznikala živelně hlavně za minulého režimu, často je stavěli sami obyvatelé sídlišť. Dnes už jsou ale herní prvky nefunkční, pískoviště jsou zarostlá travou a klepače koberců připomínají spíše památník doby minulé.

Město se o taková hřiště i přes opakované výzvy nemůže starat kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům. Pozemky totiž patří státu a sportoviště bytovému družstvu. „Město nemůže investovat finanční prostředky do majetku, který není jeho,“ vysvětlil vedoucí městského oddělení správy realit Ondřej Stránský.

Zájemci o sportování i na takových plochách se ale stále najdou. „Vždyť je tady všude spousta malých dětí a je to tady hodně frekventované,“ upozornila jedna z obyvatelek jihlavského sídliště S. K. Neumanna.

Tamní asfaltové hřiště městu patří, doposud se ale nikdo neozval s žádostí o opravu. „Pokud by veřejnost chtěla, tak je možnost si podat žádost, že by hřiště chtěli nějakým způsobem opravit nebo rekonstruovat,“ řekl Stránský s tím, že město se většinou snaží vyhovět.

Město navíc v uplynulých deseti letech opravilo nebo nově postavilo asi šest desítek hřišť. Většina z nich má i svého správce. Aktuálně je tak v Jihlavě 38 sportovních hřišť a 75 dětských hřišť, o která se město stará, ročně na jejich údržbu magistrát vydá asi jeden milion korun.

Hřiště v Jihlavě - Heleníně vzniklo v roce 2017
Zdroj: Statutární město Jihlava