V Brně začala rekonstrukce Údolní ulice. Neprojedou tramvaje ani auta, ubylo parkovacích míst

Další dopravní omezení v Brně (zdroj: ČT24)

Řidičům v Brně komplikují život další uzavírky. Stavební práce začaly v ulici Údolní, která projde kompletní rekonstrukcí a bude uzavřená od Úvozu až po Kraví horu. Zároveň začínají dělníci v sousedních ulicích s výměnou parovodů za horkovody a kvůli tomu zmizí dočasně stovky parkovacích míst.

Autem do centra Brna bude lepší v příštích měsících raději nejezdit. Změny čekají i cestující v městské hromadné dopravě. Údolní ulice od křižovatky s Úvozem až po odbočku k bazénu na Kraví hoře se na rok uzavřela pro tramvaje i auta. Tramvaje už nejezdí na náměstí Míru a končí na Úvoze, kde je provizorní výhybka.

Uzavírka Údolní ulice v Brně
Zdroj: kopemezabrno.cz

V Údolní ulici se budou opravovat veškeré inženýrské sítě v podzemí, poté se udělá nová silnice a tramvajová trať. Až oprava skončí, bude pokračovat oprava přilehlých ulic Klácelova, Kampelíkova a části Lerchovy, která potrvá do konce příštího roku.

Na tramvajové lince budou jezdit i nadále obousměrné tramvaje, protože výluka je i v Maloměřicích. „Náhradou bude jezdit na náměstí Míru autobusová linka x4 z Komenského náměstí po trase trolejbusových linek 38 a 39 na Vaňkovo náměstí a dále po Lerchově na náměstí Míru,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová. Tam se autobus přeznačí na linku 68 a lidé budou moct bez přestupu pokračovat ve směru Tábor, Klusáčkova a Šumavská.

Výluky MHD v Brně v souvislosti s rekonstrukcí Údolní ulice
Zdroj: DPMB

Město hledá náhradní parkovací místa

Společně s pracemi na Údolní ulici vyměňují Teplárny Brno parovody a horkovody v ulicích, které přiléhají k Úvozu. Parkovací místa dočasně zmizí z ulice Jaselská, Gorkého nebo Obilní trh.

Provoz v těchto ulicích se neomezil, ale protože některé z nich musejí být kvůli opravám Údolní ulice obousměrné, ubylo zhruba šest stovek parkovacích míst. Ta zaberou i stavební stroje. Z některých uzavírek je překvapeno i vedení města. „Podle původních informací, které jsme dostávali na poradách, ulice Jaselská neměla být uzavřena,“ řekl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO).

Omezení parkovacích míst v ulicích Brna
Zdroj: ČT24

Dva největší parkovací domy už jsou přes den téměř plné. Jako částečná náhrada má sloužit 55 dočasných parkovacích míst na okraji ulice Údolní. „Jednáme s Jihomoravským krajem o pronájmu pozemku, který je na ulici Údolní, který kraj nevyužívá,“ uvedl Mrázek. Teplárny teď ještě jednají se stavebními firmami o tom, že umožní parkování v těch částech ulice, které zrovna nebudou rozkopané.