Znojmo láká turisty na novou atrakci. Otevřelo trasu po hradebním opevnění

Znojmo láká turisty na novou atrakci. Otevřelo trasu po hradebním opevnění (zdroj: ČT24)

Ve Znojmě otevřeli novou prohlídkovou trasu, která vede po opevnění. Vznikla díky zrekonstruovaným věžím v jižním hradebním příkopu a bude do ní možné chodit i s průvodcem. Rekonstrukce místa, které nabízí zajímavé pohledy a na město a údolí řeky Dyje, stála tři miliony korun.

Dalším cílem pro turisty se ve Znojmě staly stovky metrů hradeb, strážní věže a příkop, který obránci Znojma vyhloubili ve svazích vysoko nad řekou Dyjí. „Znojmáci vymysleli takovou fintu. Na horním předměstí vystavěli obrovskou vodní nádrž a v případě, že bylo město napadeno, tak zvedli stavidla a voda se vypustila do příkopu,“ povídala průvodkyně Lucie Binko.

Turisty provází v opravené části hradeb a středověkých věží s názvem Nová a Prašná, kde je instalovaná expozice brnění a 3D model opevnění. „Loni se nám podařilo otevřít pro Znojmo neočekávanou expozici pivovarnictví, v letošním roce hradební opevnění, které je v tak dochovaném stavu v republice opravdovým unikátem,“ řekl starosta Jan Grois (ČSSD).

Do konce dubna bude nová prohlídková trasa přístupná pouze žákům a studentům znojemských základních a středních škol. Poté se návštěvy expozic a vyhlídky také z Vlkovy věže dočká veřejnost. Během příštích let plánuje vedení města zpřístupnit ještě Psí věž, dnes její vchod ale ještě vede na soukromý pozemek.

Část svého středověkého opevnění chtělo Znojmo opravit již před deseti lety, práce tehdy ale zkomplikovaly požadavky památkářů. Rekonstrukci Střelniční věže dokončili v roce 2014 a teď bude prostory hradebního příkopu využívat k prohlídkám. Pro kulturní akce tam bude sloužit také amfiteátr.