PŘEHLED: Třicítka velkých oprav zkomplikuje dopravu v Praze. Kopat se bude třeba ve Strakonické či Wilsonově

Pražské dopravní tepny letos přetne třicítka velkých uzavírek. Ještě v dubnu začnou opravy na Strakonické ulici a mostě Závodu míru. O prázdninách se silničáři pustí do Wilsonovy a Kamýcké. Pokračovat budou již započaté opravy v Libušské či Husitské ulici, kde uzavírka způsobila na začátku března dopravní kolaps. A řidiči se budou muset omezit i kvůli sportu nebo kultuře. Přinášíme chronologický přehled všech uzavírek:

Nejznámější pražská uzavírka na Husitské bude obyvatele Žižkova trápit do prosince. Na jihu Prahy potrvá do října oprava Libušské.

První nové potíže potkají řidiče ve Strakonické ulici v úseku mezi Dostihovou a Výpadovou. Tam se bude od 10. dubna do 15. října opravovat kanalizace a doprava bude svedena do jednoho jízdního pruhu.

Dne 15. dubna začne oprava vodovodu na mostu Závodu míru, kde potrvá do 20. října. Tam se řidiči budou muset vejít do zúžených pruhů.

Mezi 16. dubnem a 22. červnem bude zcela uzavřena Keplerova ulice. Tam se bude opravovat odvodnění.

Oprava tramvajové trati zkomplikuje od 28. dubna do 1. září dopravu na Vinohradské mezi Legerovou a Jana Želivského. Město v uplynulých týdnech kvůli uzavírce Husitské zvažovalo rekonstrukci odložit. Zda se tak stane, není jasné.

V neděli 6. května Prahou proběhnou maratonci. Uzavření ulic se bude týkat celé délky trasy, která vede centrem i širším centrem města. Na Malé Straně a Smíchově si zase festival United Islands od Prague vynutí uzavření několika ulic o víkendu 23. a 24. června.

Wilsonova se bude opravovat na dvou místech. Od 2. do 30. července se začne kopat v oblasti mimoúrovňové křižovatky Bulhar. „Dojde k uzavírce vždy jednoho jízdního pruhu,“ píše se v dokumentu, který v úterý projednají pražští radní. Ve zbylém úseku se uskuteční druhá část oprav od 10. července do 20. srpna. Také v tomto případě pojedou řidiči pouze jedním pruhem.

Celé prázdniny bude uzavřena Kamýcká ulice. „S ohledem na rozsah a nutnost použité technologie bude stavební akce probíhat za lokálních částečných uzavírek komunikace,“ píše se v materiálu.

Zcela uzavřeny budou kvůli rekonstrukci vozovky od 1. do 30. září Mariánské hradby v úseku od Chotkovy k Jelení.

Vybrané ulice Jižního Města uzavře v neděli 16. září od 10:30 do 13:00 Běh Prahou 11.

Na náměstí Kinských začne 20. září oprava tramvajové trati, která skončí 1. října. V době oprav tam bude snížen počet jízdních pruhů. Koleje budou v listopadu opravovat také v nedaleké Vítězné ulici.

Od 11. do 18. října se kvůli opravě sníží počet jízdních pruhů na Černokostelecké v úseku křižovatky s Dřevčickou ulicí. 

Potíže i pro chodce: v Radotíně zavřeli do konce dubna lávku

Potíže budou mít i pěší v Radotíně. Od pondělí do konce dubna tam bude zavřená lávka přes Berounku. Budou se na ní provádět zpevňovací práce, které nařídil v prosinci statik. Radnici Prahy 16 přijdou na 800 000 korun. Umožní, aby mohl být na lávce zachován omezený provoz, ovšem jen do roku 2020. Pak už by měla v Radotíně stát nová lávka.

Po povodních před pěti lety dělníci lávku v Radotíně podepřeli pilíři. V reakci na pád lávky v Troji ale statici doporučili ještě další zpevnění. Podobně jako u desítek jiných mostních staveb.