Do brněnských ulic vyjedou trolejbusy, které nepotřebují troleje. Pomůžou třeba při výlukách

Do vozu přivádí elektrický proud dva tyčové sběrače z trolejového vedení (zdroj: ČT24)

Tři nové trolejbusy, které ujedou s cestujícími až deset kilometrů na baterii, vyšle do provozu brněnský dopravní podnik. Vozy, které nepotřebují výhradně troleje, pomůžou při výlukách nebo při prodlužování linek.

Loni v květnu museli trolejbus, jehož „tykadla“ se zasekla na odizolovaném vedení, popostrčit v Brně sami cestující. Díky novému typu vozů, který nasazuje do provozu dopravní podnik, už podobnou situaci řešit nebudou. Řidič v nouzi jen zmáčkne tlačítko a zapne baterii, která se nabíjí během jízdy.

Tři vozy zatím vyjely jen na školení řidičů, už v pondělí je ale čeká ostrý provoz. Kvůli výluce na Slovanském náměstí budou jezdit na lince 32. Do léta pak chce mít dopravní podnik stejných vozů deset, celkem za 120 milionů korun.

Kromě výhody v provozu jsou nové trolejbusy komfortnější i pro cestující. „Jsou tu moderní sedačky s podsedáky, které v zimě budou cestující zahřívat,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

A i když Brno novinku teprve zavádí, ve Zlíně už podobné vozy jezdí běžně. Tamní dopravci je nasadili do okrajových částí města, kde si obyvatelé stěžovali na hluk z původních dieselových.