Dým z požáru probudil brněnský panelák. Hasiči všechny evakuovali, osm lidí je zraněno

Čtyři lidé skončili v nemocnici po požáru v paneláku v Brně-Bystrci. Hasiči z budovy brzy ráno evakuovali 28 lidí, z nich osm se nadýchalo kouře. Kromě ohně a dýmu poškodila dům i voda, protože požár poničil stoupačky.

Požár vypukl po páté hodině ráno v bytě ve čtvrtém patře osmipodlažního domu. Dým se ale rozšířil po celé budově, takže hasiči po příjezdu evakuovali všech 28 obyvatel žijících u vchodu. Obyvatele hořícího bytu pak museli zachránit přímo z balkonu.

„V době našeho příjezdu stál muž v bytě, ve kterém hořelo, na balkoně, zachránili jsme ho pomocí vyváděcí masky, nic se mu nestalo,“ popsal mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška.

Osm lidí utrpělo při požáru zranění – nadýchali se zplodin. Čtyři z nich pak skončili v nemocnici. Ani jejich stav však není vážný. „Šlo o lehké nadýchání, převezli jsme je do Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích a Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ upřesnila mluvčí záchranné služby Barbora Zuchová.

Hasiči si s požárem poradili asi po půlhodině a kolem osmé se začali obyvatelé vracet do svých domovů. Výjimkou je byt, kde požár vypukl, který podle mluvčího vyhořel téměř celý. V domě to však není jediná škoda. Kromě požáru se musí obyvatelé vypořádat i s následky záplavy. Požár totiž poškodil stoupačky, voda z nich následně vyplavila nižší patra pod poškozeným místem.

Příčina požáru zatím není podle Jaroslava Mikošky zřejmá. Škodu hasiči odhadli na milion korun.