Zemřel dvorní fotograf brněnských divadel a Manéže Bolka Polívky Jef Kratochvil

Zemřel brněnský fotograf Jef Kratochvil, obrazový kronikář Husy na provázku a později Městského divadla Brno. Byl mimo jiné autorem známého snímku ze zahrady vily Tugendhat při rozdělování státu a řadu let spolupracoval i s brněnským studiem Čeké televize. V posledních měsících bojoval s těžkou nemocí, zemřel v 74 letech.

Na chodníku slávy před brněnským Městským divadlem má své pevné místo. Jef Kratochvil byl u začátků tradice obtisknutých rukou. A nejen ruce brněnských herců pomáhal dlouhá léta propagovat. Před jeho objektivem se vystřídali snad všichni brněnští herci.

Do širšího povědomí vstoupil samouk Kratochvil stovkami snímků z počátků i nejslavnější éry brněnského „Provázku“. Zachycoval na nich Boleslava Polívku, Miroslava Donutila, Ivu Bittovou i další známé tváře. „Byl jsem pochopitelně fanoušek a fotografoval jsem jen pro potěšení, cítil jsem potřebu tu úžasnou atmosféru zaznamenat,“ napsal v obsáhlé fotografické knize Provázek, která vyšla v roce 2015.

V polistopadových dekádách spojil Kratochvil své působení s Městským divadlem Brno, vedl divadelní magazín Dokořán. Kratochvil se během let věnoval také reportážní fotografii a dalším žánrům. Všechny fotky si archivoval, měl přes padesát samostatných výstav. Navrhoval obaly gramofonových desek folkových a rockových kapel. Známý je cyklus jeho záběrů z ateliérů brněnských umělců.

Václav Klaus a Vladimír Mečiar na zahradě vily Tugendhat
Zdroj: Jef Kratochvil

Kvůli kádrovému profilu nesměl za minulého režimu pracovat v žádné redakci, přesto jeho fotky v novinách vycházely. A po revoluci se mu podařilo vyfotit snímky, které se staly symbolem rozpadu Československa. Tehdejší premiéři na nich jednají pod stromem v zahradě vily Tugendhat. „Prostě jsem šel kolem plotu a ty dva stréce zahlédl, tak jsem je párkrát vyfotil,“ vzpomínal Kratochvil v Událostech v regionech loni v srpnu.

Jef Kratochvil v reportáži a v dokumentu J. Vondráka (zdroj: ČT24)

Jef Kratochvil fotografoval i pro brněnské studio České televize. Od roku 1987 byl dvorním fotografem Manéže Bolka Polívky. Nafotil přes padesát dílů. A také řady dalších televizních pořadů.

Kratochvilův otec Josef byl významným skautským činovníkem a spisovatelem. Začátkem 50. let emigroval, aktivně se účastnil exilového hnutí. Bratrem fotografa Jefa, vlastním jménem Josefa Kratochvila, je uznávaný spisovatel Jiří Kratochvil.