V Beskydech padají smrky. Vyroste z nich replika shořelého kostela v Gutech

Reportáž: Chystá se obnova kostela v Gutech (zdroj: ČT24)

Lesníci Biskupských lesů začali v Beskydech s těžbou smrků, ze kterých má vzniknout replika vzácného dřevěného kostela v Gutech. Původní svatostánek z druhé poloviny šestnáctého století shořel loni v srpnu, když ho zapálila trojice mladíků.

Za obnovou třineckého kostela Božího těla stojí Ostravsko-opavské biskupství a replika církevního objektu má stát víc než dvacet milionů korun. Náklady na vznik vnější stavby zaplatí pojistka, obnovu interiéru pokryje veřejná sbírka, do které občané poslali už více než tři miliony korun.

V biskupských lesích nedaleko obce Bílá také v současnosti probíhá těžba stromů, ze kterých by měla vzniknout střecha shořelého kostela. Smrků s tak kvalitním dřevem, aby bylo vhodné pro výrobu šindelů, ale není mnoho. Jak uvádí biskupský revírník Petr Němec, pro šindele jsou potřebné stromy s minimem suků a dobrým směrem vláken uvnitř kmene, která musí směřovat rovně nebo se mírně stáčet doleva.

Do roka

Na prvních deseti hektarech se tak podařilo vytipovat jen devět stromů, přičemž z každého kmene tesaři využijí šest až osm metrů. Na výrobu šindelové střechy kostela potřebují 150 kubíků dřeva, což jsou asi tři stovky stromů.

Repliku památky chtějí zástupci ostravsko-opavského biskupství začít stavět letos na podzim a dokončit v ideálním případě do roka. V současnosti čekají, až památkáři upřesní, jak vyrobit některé detaily stavby. „Podle podmínek závazného stanoviska bude dokončena projektová dokumentace, až bude hotová, tak se bude žádat o stavební povolení,“ doplnil projektový manažer diecéze Miroslav Přikryl.

Tři žháři pod policejní lupou

Souběžně s přípravou repliky se také chýlí ke konci policejní vyšetřování požáru, kterému padl dřevěný kostel za oběť. Už krátce po požáru kriminalisté obvinili tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka s tím, že stavbu zapálili úmyslně. Minimálně jeden v tom prý chtěl pokračovat a měl už vybraný další objekt.

Vazebně je stíhán jeden obviněný, trestní stíhání dvou dalších obviněných je vedeno na svobodě. Obviněni byli z obecného ohrožení, ve vězení mohou strávit až 15 let. Policie v současnosti dokončuje poslední úkony případu a chystá se celý spis předat dozorujícímu státnímu zástupci s případným návrhem na podání obžaloby.