Do areálu Pilnáčkovy továrny na mýdlo se vrátil život. Jeho vnuk dal do obnovy už 50 milionů

Obnova areálu už vyšla na desítky milionů korun (zdroj: ČT24)

Kdysi věhlasná prvorepubliková Pilnáčkova továrna na mýdlo v Hradci Králové znovu ožívá. Zásluhou továrníkova vnuka Filipa Řeháčka, který zchátralou stavbu znovu obnovuje. Většinu peněz, které získá z pronájmu, vrací zpět do oprav zašlých budov. Rekonstruované stavby pak otevírá veřejnosti.

Věhlas továrny odstartovalo ve 30. letech minulého století Pilnáčkovo terpentýnové mýdlo. Jenže největší fabrika svého druhu v zemi nepřežila socialismus. Potomci hradeckého továrníka a starosty Josefa Pilnáčka pak dostali zpět jen zchátralé budovy uprostřed města a začala postupná obnova areálu.

Vnuk továrníka Filip Řeháček už do oprav starých výrobních hal investoval zhruba 50 milionů korun. Přilákal tam pět desítek podnikatelů, otevřel kavárnu, restauraci i fitness centrum a na střeše nechybí ani sauna. „Je to trochu moje dítě, o které se starám, a snažím se ho vyšperkovat nejkrásněji, jak to dokážu,“ popisuje Řeháček.

Slavná prvorepubliková mýdla
Zdroj: ČT24

Podle svých slov se ale ještě dalších 10 až 15 let nezastaví. Práce je totiž v areálu pořád nad hlavu.

Zásluhou Filipa Řeháčka ale získalo město Hradec Králové nová zákoutí s impozantním výhledem. „Jedná se bezesporu o nejlepší příklad revitalizace výrobního areálu fabriky v Hradci Králové. Je to v danou chvíli – řekl bych – i inspirace pro město,“ pochvaluje obnovu areálu hlavní architekt Hradce Králové Petr Brůna.

Město by se tak mohlo inspirovat třeba v případě areálu staré koželužny, se kterým si zatím radnice neví rady.