Olomoučtí kriminalisté řeší razantní nárůst krádeží. Zkušenosti s nimi mají i školáci

Nárůst krádeží v období adventu činí asi pět procent oproti dlouhodobému průměru. Na Olomoucku ale aktuálně kriminalisté řeší vůbec nejvíce případů za poslední roky.

Podle strážců pořádku využívají zloději nových postupů a jsou stále smělejší. Z policejních záznamů je například patrné, že pachatel neváhá přistoupit do těsné blízkosti osoby, která si zatím vybírá zboží z regálu. 

Nárůst krádeží trápí i obchodní dům v centru města. „Denně zde kriminalisté řeší až dvacet přečinů, na místě jsou desítky bezpečnostních kamer,“ zjistila redaktorka České televize Monika Fleischmannová. S ostrahou zboží i zákazníků zde již také pomáhají brigádníci.

Podle zjištění České televize jsou pro zloděje rájem rovněž olomoucké vánoční trhy. Policisté nejčastěji vyšetřují ukradené mobily a peneženky.

Zkušenosti s krádežemi mají školáci

Z letošního výzkumu psychologů Filozofické fakulty Univerzity Palackého na vzorku 2300 náhodně vybraných žáků víceletých gymnázií a druhého stupně základních škol ve věku 11 až 15 let plyne, že se u českých adolescentů zvyšuje agresivita, závislost na hrách i sociálních sítích.

Děti a mládež dnes méně experimentují s tabákem, alkoholem i marihuanou než před třemi lety. Naopak varovně se zvýšilo jejich delikventní chování a šikana.
Martin Dolejš
Filozofická fakulta Univerzity Palackého

„Děti a mládež mívají zkušenosti s krádežemi, problémy s policií i agresí. Jestliže dříve mládež více chodila například do parku, tam kouřila a pila, dnes zůstává doma a svůj čas tráví na internetu. Více bychom se tedy měli zaměřit na vztahy než na užívání,“ uvedl vedoucí projektu Martin Dolejš z katedry psychologie.

Shodný výzkum včetně metody sběru a zpracování dat provedli odborníci v roce 2014. S odstupem tří let zjistili, že roste zkušenost s krádežemi či delikvencí u chlapců a dívek z víceletých gymnázií, naopak klesá zkoušení tabáku, alkoholu či marihuany u dívek a chlapců ze základních škol a u dívek z víceletých gymnázií.

„Obecně se dívky, a hlavně ty z víceletých gymnázií, stávají rizikovějšími,“ vyplývá z výzkumu.