Kaple na Konopišti má po 73 letech opět zvon. Lidé na něj darovali čtvrt milionu

Kaple na zámku Konopiště má znovu svůj zvon (zdroj: ČT24)

Do kaple svatého Huberta na zámku Konopiště se po více než sedmdesáti letech vrátil zvon. Kaple ho neměla od druhé světové války, kdy ho odvezli nacisté. Lidé na zvon ve veřejné sbírce vybrali přes čtvrt milionu korun.

Obřad slavnostního vysvěcení vedl kardinál Dominik Duka. Datum 29. listopadu nebylo vybráno náhodou. Na tento den připadá výročí úmrtí Marie Terezie. Zámek už od jara zároveň připomíná i tři sta let od narození panovnice. Tehdy byl také chybějící zvon do kaple zapůjčen a vznikla myšlenka na jeho navrácení.    

„Kaple je stále živá, nedělají se tam jen prohlídky, ale také bohoslužby. Mým velkým přáním bylo, aby tam zněl zvon, který by liturgické obřady povýšil a oživil,“ řekla kastelánka Jana Sedláčková. 

Zámek Konopiště
Zdroj: ČT24/ISIFA

Kurátor oslav letošního výročí Marie Terezie na zámku a bývalý šéf protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt se proto obrátil na spolek Pražští zvoníci svatovítští a byla vyhlášena sbírka. Více než stokilogramový zvon vyrobila firma Grassmayr z tyrolského Innsbrucku, která se zvonařstvím zabývá přes 400 let.

Hrad Konopiště založil jako gotickou pevnost koncem 13. století biskup Tobiáš z Benešova. Postupem času se na Konopišti vystřídalo mnoho šlechtických rodů, mezi jinými Šternberkové, Hodějovští z Hodějova, Vrtbové z Vrtby a Lobkowiczové. V roce 1887 koupil panství arcivévoda František Ferdinand d'Este a přebudoval ho na velkolepé sídlo budoucího císaře.